Sarić optužen i za genocid u Srebrenici

Sarić se tereti da je zapovijedao policijskim snagama koje su provodile etničko čišćenje (Tužilaštvo BiH)

Bivši policijski načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Sarić, koji je u srijedu nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva u okolici Sarajeva počinjenog tokom rata, uhapšen je u četvrtak po novoj optužnici koja ga tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu u četvrtak je potvrđeno kako su Sarića (49) po njihovom nalogu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prenosi Hina.

Iako je Sariću u srijedu Sud BiH izrekao zatvorsku kaznu, on je bio pušten na slobodu do pravomoćnosti presude uz izricanje mjera zabrane napuštanja teritorija BiH.

Sarić se tereti da je u svojstvu komandanta brigade Specijalne brigade policije (SBP) pri MUP-u Republike Srpske, zajedno s drugim jedinicama vojske i policije, znajući za namjeru glavnih izvršitelja, svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida u Srebrenici, što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika Bošnjaka i više od 8.000 po kratkom postupku pogubljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Više stotina dokaza

Sarić se tereti da je u julu 1995. zapovijedao policijskim snagama na području Srebrenice koje su sudjelovale u pretresima i prislinom premještanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika Ujedinjenih naroda, te zapovijedao policijskim snagama koje su sudjelovale u prisilnom premještanju stanovništva i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni. 

U optužnici stoji kako je izdao nalog za zarobljavanje Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći iz Srebrenice, pljačku zarobljenih te ubistva najmanje 15 do 20 zarobljenika u selu Sandići.

Sarićevi policajci su, kako stoji u optužnici, sudjelovali i u ubistvima više od hiljadu zarobljenih Bošnjaka u zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravice. Zarobljenici koji su preživjeli strijeljanje potom su ubijeni.

Osnova optužbe je i sudjelovanje policajaca pod Sarićevom komandom u ubistvima oko stotinu bošnjačkih muškaraca i dječaka zarobljenih iz kolone koja se pokušavala probiti prema Tuzli.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo saslušanje oko 50 svjedoka optužbe, te priložilo više stotina dokaza protiv Sarića. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Agencije