Šarić: Natovarili mi političare na vrat

Optuženik Darko Šarić negirao je u nastavku suđenja na Specijalnom sudu u Beogradu optužbe za pranje novca u Srbiji, tvrdeći da nije kriv i da mu je cijeli proces montirao “pukovnik Papaja”, čiji identitet nije želio otkriti, kao i kontroverzni vojvođanski poslovni čovjek Mile Jerković, povezujući ga svojim svjedočenjem sa ljudima iz politike.

Šariću se, zajedno s još 17 optuženih, sudi za pranje 22 milijuna eura zarađenih od trgovine kokainom.

“O mojim navodnim vezama u politici i svemu tome je svedok Mile Jerković. On je jedini svedok koji pravi sve ove afere. Ovo suđenje se zapravo sudi negde van, iz kabineta. On je natovario sve te političare meni na vrat, pa se sada prepucavaju kome sam ja dao pare i tako dalje”, rekao je Šarić na Specijalnom sudu, izlažući svoju obranu.

Najviše mu smeta, kako je rekao, što “nedužne ljude pohapse, oduzmu im sve živo, strpaju ih u zatvor i traže da kažu bilo kakvu laž protiv njega”.

Optužen za pranje novca

Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić javlja kako je Šarić i danas pred sudom ponavljao kako se ne osjeća krivim ni po jednoj od optužnica, baš kako je to tvrdio i na suđenju za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike.

“Ponovio je kako je reč o montiranom procesu, a za ostale optužene da su potpuno nevini ljudi. Tvrdi i kako tužilaštvo i policija, na neki način, rade za njega, jer dokumentacija koji su dostavili pokazuje da je novac prolazio kroz legalne tokove”, prenosi Ćurčić.

Dodala je i kako Šarić, iako je obećavao, nije iznio nijedno zvučno ime koje bi bilo poznato javnosti, osim izvjesnog “pukovnika Papaje”, za kojeg tvrdi da ga je država platila 7,4 milijuna, ne precizirajući valutu, ne bi li mu “namontirali proces” u kojem tvrdi da nije kriv.

Šarić je, zajedno s drugima, u ovom procesu optužen da je “oprani” novac ulagao u legalne financijske tokove, privatizaciju i kupnju poduzeća i hotela te poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Skrivao se četiri i pol godine

Svoju obranu već je djelomično iznio pred istražnim sucem, kad je istraga proširena i na pranje novca.

Kategorično je tvrdio da se ne osjeća krivim, niti da je izvršio kazneno djelo.

“Očekivao sam da se to spoji u jednu optužnicu, ali oni to ne rade, već se stavlja proširenje istrage koje se pre svega odnosi na mog brata Duška”, rekao je Šarić te naveo kako je njegov brat, kojem se u beogradskom tužiteljstvu sprema optužnica za pranje novca, već u Crnoj Gori za to osuđen, kako je rekao, “bez ijednog dokaza”.

Darko Šarić se četiri i pol godine skrivao, a onda se u ožujku predao te je u međuvremenu najavio kako će iznijeti obranu i ispričati s kim je sve surađivao i da su mu, kako tvrdi, montirani procesi za krijumčarenje kokaina i pranje novca.

Izvor: Al Jazeera i agencije