Šarić: Htjeli su da svjedočim protiv CG

Šariću optužuje policajce i biznismene da su mu montirali optužbe (Reuters)

Optuženi za šverc droge Darko Šarić rekao je danas na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu da su mu optužbe montirane ne bi li optužio crnogorske političare, jer tadašnja vlast u Srbiji nije bila u dobrim odnosima sa Crnom Gorom.

“Sve to može da se proveri, to su mi oni nudili preko doušnika. Nema šta mi nisu nudili za svedočenje protiv Crne Gore i njenih poltičara, pa onda protiv [Ivice] Dačića, pa su mi nudili deset godina samo…”, rekao je Šarić.

On se požalio Sudu da je već pet godina predstavljen kao ”neprijatelj broj jedan”, da su mu prijetili i vršili pritisak i preko porodice.

“Hteli su da mi unište pre svega brata Duška, koji nije imao fer suđenje u Crnoj Gori”, rekao je Šarić na kraju slobodnog izlaganja svoje odbrane.

Šarić je ponovio da nema veze sa krivičnim djelima za koja se tereti – organiziranje šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu – i da su mu sve optužbe montirane kako bi bio predstavljen kao najveće zlo u Srbiji.

“Sve optužbe je iskonstruisalo tužilaštvo na željama bivše vlasti, a ne na dokazima. Njima je bilo glavno da spinuju javnost da sam ja glavno zlo Srbije, u stvari su prikrivali svoja dela”, rekao je Šarić, izlažući svoju odbranu.

Prema njegovim riječima, poslije svjedoka saradnika očekivalo se da i on prizna krivicu i da optužuje ljude iz svijeta politike, prije svega iz Crne Gore.

‘Politička priča’

“Jako je teško braniti se kad mi se na teret stavlja sve i svašta. Ovo suđenje ne može biti fer i pošteno kada su se u njega uključili političari, mediji, analitičari, psiholozi, u ovom slučaju i astrolozi. Svi oni nam sude, a vi ste tu samo formalno”, rekao je Šarić sudskom vijeću, prenosi Tanjug.

Šarić je rekao da je druga optužnica protiv njega za krijumčarenje 1,8 tona kokaina iz Argentine, napisana zbog njegovog prijateljstva sa Mišom Radulovićem, koji je prijatelj Ivice Dačića.

“To je obična politička priča. Sve vreme ucenjuju Dačića zbog slike s Mišom sa letovanja 2008. godine”, rekao je Šarić, tvrdeći da su sve optužbe smiješne i da ne može da ih komentira.

Prema njegovim riječima i ta optužnica je napisana na osnovu izmišljenog iskaza svjedoka saradnika Draška Vukovića, koji, kako je naveo, zna da je 1,85 tona kokaina završilo negdje u Atlantiku, “pošto su ga uzeli slepi putnici”.

“Možda su ga uzeli i pirati sa Kariba, ja nemam ništa da ovde komentarišem”, rekao je Šarić.

‘Lažna svjedočenja’

Za treću optužnicu koja se odnosi na krijumčarenje kokaina u Italiji, Šarić je rekao da je ona pripremljena prema ”lažima” svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

“Ne mogu da verujem da Joksović takva kukavica koja koristi Sud i tužilaštvo da se sveti…optužuje Milovića koji je moj dobar drug…”, pričao je Šarić, objašnjavajući njihove međusobne odnose i zašto misli da mu se Joksović sveti.

On je naveo da su optužbe protiv njega napisane na osnovu izjava svjedoka saradnika Nebojše Joksovića i Draška Vukovića, tvrdeći da su govorili neistine i da će on sa svojim braniocima i dokazati uz pomoć materijalnih dokaza.

Pored ostalog, za svog rođaka Željka Vujanovića, koji je treći na optužnici, Šarić je rekao da jednostavno nije mogao da ga angažira za bilo šta, a ne za kokain, jer “nema kapaciteta za to”.

On tvrdi da ga svjedok saradnik Draško Vuković nikada u životu nije vidio, i da je cijeli njegov iskaz izmišljen kako bi mogao da se oslobodi raznih optužbi koje je imao u stranim državama.

Šarić je rekao da je nekoliko dana prije hapšenja njegovog brata Duška u Crnoj Gori dobio pismo od svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, koji ga je ubjeđivao da i on postane saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal.

Za svog ranijeg poslovnog saradnika Zorana Ćopića rekao je da su mu namještene otužbe i robija (u BIH je osuđen zbog pranja novca, a u Beogradu mu se sudi u odsustvu) jer nije pristao da svjedoči protiv njega.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Šarić je rekao da se devedesetih godina bavio poker aparatima, koje je držao u lokalima u Beogradu, Crnoj Gori, u Češkoj, bavio se trgovinom nafte, cigareta i cementa.

Na pitanje da li je imao registrovana preduzeća za te poslove, Šarić je rekao da jeste, ali da ne može da se sjeti imena i pojedinosti.

Kazao je kako mu Joksović nije pričao da li ima veze s drogom.

Tužilac mu je postavljao i pitanja u vezi drugih optuženih kao pripadnika njegove grupe, za koje je tvrdio mahom da nemaju veze sa drogom i da su sve to Joksovićeve izmišljotine.

Šarić se nakon višegodišnjeg bijega 18. marta 2014. godine predao srbijanskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, 24. marta, rekao je da se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački optužbe kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova.

‘Montiranje optužbi’

U više navrata je optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova navodne Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su, osim Šarića, još devet optuženih, budući da je još njih 14 u bijegu. Devet je priznalo krivnju, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Mišić Aleksandra.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvjetljavanju kaznenih djela.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu počelo je objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bijegu su Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Izvor: Agencije