Šareni broš, Bill Gates i ‘novi svjetski poredak’

Živopisni broš simbolizira 17 ciljeva, a može kupiti na web stranici Ujedinjenih naroda (Društvene mreže)

U posljednje vrijeme su se mogle vidjeti fotografije brojnih predsjednika i poznatih svjetskih ličnosti kako nose okrugli šareni broš na odijelima, što su pojedini korisnici društvenih mreža protumačili kao simbol podrške uspostavi novog sistema kojim će svjetski lideri upravljati čovječanstvom.

Međutim, francuski web portal LCI piše da je samo riječ o simbolu programa koji su pokrenule Ujedinjeni narodi te da su broš nosili čelnici država poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, ali i javne osobe poput osnivača Microsofta Billa Gatesa ili Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, trenutnog čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ali, šta oni imaju zajedničko? Šareni broš zakačen za sako.

“Evo nekoliko fotografija na kojima vidimo predsjednika WHO-a, Macrona, Gatesa i sve ostale svjetske čelnike koji nose broš Globalnih ciljeva za globalno upravljanje”, piše u objavi na jednoj od društvenih mreža.

‘O njemu se već dugo govori’

U komentarima na tu objavu pojedini su otvoreno ukazivali na “novi svjetski poredak”, o kojem se “već dugo govori”.

Iza koncepta “novog svjetskog poretka”, podsjeća Wikipedija, stoji “formulacija koja se koristi za definiranje mnogih teorija zavjere, čime se nastoji razotkriti projekt dominacije planetom kroz navodne demokratske institucije, nevladine institucije ili čak totalitarne režime”.

Francuski portal navodi da fotografije prikupljene u objavi nisu montaža, a snimljene su tokom događaja koje je posljednjih godina organizirao UN.

Naglašava da su broševi, koje su nosile različite javne osobe, identični i da simboliziraju “ciljeve održivoga razvoja”.

“Ciljevi održivog razvoja” je naziv koji je dat nizu ciljeva koje je precizirao UN i koji mogu odgovoriti na “hitne ekološke, političke i ekonomske izazove s kojima se suočava naš svijet”, pojašnjava francuski portal.

Program pod nazivom ‘Golmani’

UN na svojoj web stranici precizira da su “Ciljevi održivog razvoja [Sustainable Development Goals – SDG] ugledali svjetlo dana na konferenciji UN-a o održivom razvoju u Rio de Janeiru, Brazil, 2012. godine”.

Moraju se shvatiti kao “univerzalni poziv na akciju da se iskorijeni siromaštvo, zaštiti planeta i osigura da svi ljudi uživaju u miru i prosperitetu do 2030. godine.”

Među 17 ciljeva koje je Generalna skupština UN-a usvojila u septembru 2015. godine, a stupili su na snagu 1. januara 2016. godine, nalazimo rodnu ravnopravnost, iskorjenjivanje siromaštva i iskorjenjivanje gladi u cijelom svijetu.

Francuski portal ističe da se te ambicije slažu s ciljevima koje ima Fondacija “Bill i Melinda Gates”, što je potonju navelo da pruži podršku razvojnim ciljevima.

Stoga je razvijen program pod nazivom “Golmani” za podršku akterima koji su trenutno u akciji, uz godišnje sastanke prožete konferencijama i prezentacijama.

U tom kontekstu smo mogli vidjeti Billa Gatesa, navodi francuski portal, kako nosi živopisni broš koji simbolizira 17 ciljeva, a koji se može kupiti na web stranici UN-a.

Postizanje 17 ciljeva iz 2012. godine.

Na poziv njegove fondacije odazvali su se i predsjednici država, među kojima je i Macron.

Portal upozorava da ovi “ciljevi održivog razvoja”, koji se nazivaju i “globalni ciljevi”, nisu tajna organizacija.

Portal zaključuje da ovaj program, kao i mnogi drugi programi koje je pokrenuo UN, imaju za cilj koordinaciju razvojnih politika na međunarodnom nivou, bez obzira što ga korisnici interneta vide kao manifestaciju globalnog upravljanja i komentiraju da je to pokušaj uspostave “novog svjetskog poretka”.

Šareni broš koji nose osobe poput francuskog predsjednika ovdje se pojavljuje kao simbol predanosti postizanju 17 ciljeva postavljenih 2012. godine.

Iako je francuski portal LCI naglasio da ovaj program i broš koji ga simbolizira imaju jasan cilj, iza kojeg se ne krije ništa drugo, pojedini su u ovim fotografijama namirisali zavjeru te su komentirali da bi ljudi, kada bi shvatili šta se sprema, trebali bojkotirali sve multinacionalne institucije koje vide kao najvećeg dobitnika u ovim “cirkusarijama”.

Izvor: Agencije