Oglasi

Šarec: Vlada može pasti ako koalicija ne potvrdi rebalans budžeta

U budžetu nema većih rezervi, pa će trebati mnogo mudrosti da sastavimo rebalans, kaže premijer Slovenije.
Vlada će opstati samo ako potvrdimo rebalans budžeta za narednu godinu, kazao je ŠarecArhiva

Slovenski premijer Marjan Šarec je svoje koalicijske partnere u vladi upozorio na opasnost za opstanak sadašnje koalicije ako se ne usklade oko budžetskih dokumenata za naredne dvije godine.

"Vlada će opstati samo ako potvrdimo rebalans budžeta za narednu godinu. Ako ne, onda se možemo razići i nakon nas doći će drugi", kazao je Šarec u Portorožu na redovnom godišnjem savjetovanju ekonomista, upozorivši da budžetski rebalans zahtijeva od Slovenije i Evropska komisija, kako bi se zadržala fiskalna stabilnost i postigli ciljevi fiskalnog pakta.

Budžetska potrošnja

Podsjetio je da je njegova vlada dužnost preuzela prije dva mjeseca, te kazao da ga je iznenadilo kad je vidio stanje budžetske potrošnje, s obzirom na ambiciozne planove što ih je sadašnja koalicija najavila.

"U budžetu nema većih rezervi, pa će trebati mnogo strpljenja i mudrosti da sastavimo rebalans", kazao je Šarec čiju manjinsku koalicijsku vladu čini pet stranaka ljevice i centra.

Neformalni prijedog ministarstva finansija po kojem bi se budžetska potrošnja naredne godine smanjila za 160 miliona eura, smanjivanjem socijalnih prava porodičnih naknada, naišao je na protivljenje nekih članica koalicije, od kojih neke traže revalorizaciju penzija, a neke ambicioznije finansiranje zdravstva ili infrastrukturnih projekata.

Šarecova vlada još nije riješila pregovore sa sindikatima javnog sektora koji su zaprijetili štrajkom početkom narednog mjeseca ako ne dođe do znatnije korekcije plata u državnim i javnim službama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.