Šarec: Ulazak Hrvatske u Šengensku zonu ne zavisi od Slovenije

Šarec: 'Ulazak Hrvatske u Šengensku zonu ne zavisi od Slovenije nego od evaluacijske komisije' (EPA)

Premijer Slovenije Marjan Šarec rekao je u četvrtak da mogući ulazak Hrvatske u Šengensku zonu zavisi najprije od sigurnosnih kriterija koje za to ona treba ispuniti, “a ne od Slovenije”, prenose agencije.

“Ulazak Hrvatske u Šengensku zonu ne zavisi od Slovenije nego od evaluacijske komisije”, rekao je on u razgovoru za Slovenski radio, dodavši da je sigurnost “isključivi” i glavni kriterij pri procjeni komisije.

Pitanje vanjske granice

“To ne zavisi od nas, no istina je da me brine sigurnosna situacija na granici Hrvatske sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Šarec, dodavši da bi Hrvatska trebala bolje štititi vanjsku granicu Evropske unije kako preko njene teritorije u Sloveniju i sadašnju Šengensku zonu ne bi dolazili ilegalni migranti, prenosi agencija Hina.

Na pitanje hoće li Slovenija nakon što Hrvatska ispuni tehničke kriterije za ulazak u Šengensku zonu politički blokirati njen ulazak zbog arbitražnog spora Šarec je rekao da je o tome “u ovom trenutku nemoguće govoriti”.

Ponovio je da je sigurnosni kriterij bitan za ulazak u Šengenski prostor iako je, kako je dodao, čuvanje šengenske vanjske granice, koje Slovenija “dobro obavlja”, za nju zahtjevan i težak zadatak.

Posjeta Rusiji

Na pitanje o posjeti Moskvi ovih dana i razgovorima s ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevim rekao je da je on bio fokusiran prvenstveno na ekonomska pitanja, između ostalog, i na pitanje prijenosa Mercatora na novu grupu Fortenova.

“Ključno je za nas da slovenski dobavljači Mercatora i u novom sistemu ostanu važni kao i dosad”, rekao je šef Vlade Slovenije.

Kad je riječ o medijskim kritikama u vezi s navodnom neizbalansiranošću međunarodne pozicije Slovenije i njenoj sklonosti prema Rusiji, Šarec je kazao da Slovenija ne vodi ni prorusku ni proameričku nego proevropsku i proslovensku politiku i da u ekonomskim odnosima s Rusijom brani svoje nacionalne interese onako kako to rade i zapadnoevropske države, pa i SAD.

Izvor: Agencije