Šarec traži istragu o Janšinim finansijama

Šarec je krajem januara dao ostavku na premijersko mjesto i predložio nove izbore, dok njegov kabinet obavlja tekuće poslove do izbora prelazne vlade (EPA)

Marjan Šarec, premijer Slovenije u ostavci, pozvao je nadležne državne službe da detaljno ispitaju izvore finansiranja Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, prenose agencije Tanjug i Hina.

Hina piše da je Šarec na svom Facebook-profilu upozorio stranke koje pregovaraju s Janšinim SDS-om o formiranju nove koalicijske vlade desnog centra da se zapitaju pod čijim će utjecajem biti ta vlada kada se zna da se mediji naklonjeni SDS-u finansiraju iz Mađarske.

Šarec je posebno “prozvao” predsjednika parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi Mateja Tonina, od koga je zatražio da o tom pitanju pokrene istragu.

“Umjesto toga Tonin radije pregovara s Janšom o ulasku u novu koalicijsku vladu”, primijetio je Šarec uz konstataciju da bi se parlament morao pozabaviti pitanjem finansiranja političkih stranaka i medija koji su im naklonjeni iz inozemstva.

‘Jasna dilema’

U tom kontekstu podsjetio je da su poslovni ljudi iz krugova bliskih mađarskom premijeru Viktoru Orbanu tokom posljednjih nekoliko godina ulagali znatna sredstva u privatnu televiziju i informativne platforme koje je osnovala Janšina stranka.

“Onaj ko te finansira ne čini to jer si lijep nego zato što želi nešto zauzvrat. Dakle, želimo li Orbanovu Sloveniju ili našu, suverenu Sloveniju?”, zapitao se Šarec.

Istovremeno, apelirao je na čelnike stranaka koje pregovaraju s Janšom o koalicijskoj vladi da se suoče s “jasnom dilemom” i da se, umjesto što brane svoje fotelje i pozicije, opredijele za vanredne izbore na kojima bi o budućoj političkoj konfiguraciji i novoj vladi odlučivali birači.

Šarec je krajem januara dao ostavku na premijersko mjesto i predložio nove izbore, dok njegov kabinet obavlja tekuće poslove do izbora prelazne vlade.

Izvor: Agencije