Oglasi

Šarec: Sloveniji treba više nuklearne energije

Slovenski premijer izjavio je prilikom posjete nuklearki Krško da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj elektrani.
Iz NE Krško Slovenija osigurava znatan dio nacionalnog energetskog bilansaEPA

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je prilikom posjete nuklearki Krško da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj elektrani, kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno vlastite energije.

"U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore, jer će nam biti potrebno sve više električne energije, posebno ako želimo biti razvojno uspješna država", kazao je on na sastanku s vodstvom NE Krško.

Nuklearka Krško, nominalne snage 696 megavata, a koju je gradio američki Westinghouse, počela je raditi 1981. godine.

U zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske i iz nje Slovenija osigurava znatan dio nacionalnog energetskog bilansa.

'Mi smo nuklearna država'

Više puta je modernizirana, pa trenutno ima dozvolu rada do 2043. godine, prenosi Hina.

Prema riječima Šareca, zbog nastalih promjena na području energije, Slovenija će uskoro morati odlučiti u kojem će se smjeru razvijati.

"Slovenija jeste 'nuklearna država', jer iz nuklearke dobijamo znatan dio energije i njen izostanak bismo vrlo brzo osjetili", kazao je Šarec, podsjetivši da iz NE Krško Slovenija dobija trećinu struje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.