Šarec: Sastanak s Plenkovićem nije u planu, nemam što novo reći

Marjan Šarec, Slovenija
'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je tijekom radne večere čelnika EU-a u srijedu navečer u Salzburgu imao prigodu upoznati i kratko razgovarati s novim slovenskim premijerom Marjanom Šarecom.

“Jučer smo se upoznali, razgovarao sam sa svima koliko se može. Mi nismo imali nikakav predviđeni sastanak – da ne bilo dilema, nitko nije tražio bilateralni sastanak, ali smo razgovarali. Bio je to naš prvi susret i vjerujem da ćemo voditi dijalog u cilju razvijanja dobrih odnosa i rješavanja otvorenog pitanja granica”, rekao je Plenković prije početka neformalnog summita EU-a.

Na novinarsko pitanje “je li kliknulo” između njih dvojice, Plenković je rekao da “nisu baš u takvim relacijama da bi morali kliknuti”.

“Važno je da odgovorno i zrelo pristupimo problemima koji su godinama s nama. Dobra volja s moje i sa strane hrvatske vlade je tu, a vjerujem da postoji i sa slovenske strane”, rekao je Plenković.

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u srijedu u Salzburgu da se na neformalnom europskom summitu ne namjerava sastati s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da stajališta njegove Vlade u vezi arbitražnog spora ostaju ista kao ona koje je zastupala prijašnja vlada Mire Cerara, ministra vanjskih poslova u novoj Šarčevoj vladi.

Na pitanje o mogućem susretu s Plenkovićem na marginama summita čelnika EU-a, Šarec je kazao da nije u planu, prenijeli su slovenski mediji.

“Dok Hrvatska ne odluči da treba poštovati arbitražnu presudu, teško da mu mogu reći nešto novoga”, izjavio je slovenski premijer, prenosi Hina.

‘Slovenija poštuje vladavinu prava’

Dodao je da bi do susreta s Plenkovićem moglo doći u idućih nekoliko mjeseci.

Šarec je podsjetio da se dvije države nisu mogle bilateralno dogovoriti o granici te su zbog toga išle na sud koji je donio odluku koju Slovenija poštuje.

“Sud je donio odluku, a Slovenija poštuje vladavinu prava”, kazao je Šarec.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Europska komisija odlučila ostati po strani

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

EK je u lipnju ove godine odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora i ne očitovati o slovenskom podnesku kojim Ljubljana tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo Europske unije. Izvršno tijelo EU-a tad je reklo da dvije članice trebaju naći rješenje u prijateljskom duhu.

Slovenija je u ožujku pisala Komisiji s prijedlogom kasnije pokrenute tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, nadajući se da će je imati na svojoj strani.

Izvor: Agencije