Šarec: S. Makedonija odmah zaslužuje odluku o početku pregovora

Sjeverna Makedonija
Ursula von der Leyen kaže da nema signala da će na sastanku čelnika EU-a biti donesena odluka o procesu proširenja (EPA)

Sjeverna Makedonija zaslužuje već sada dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu pred početak sastanka čelnika zemalja članica EU-a premijer Slovenije Marjan Šarec te upozorio na moguće posljedice ako to izostane, prenosi agencija Hina.

Ne dobije li danas Sjeverna Makedonija zeleno svjetlo iz Bruxellesa, stvari bi mogle postati “nepredvidive”, kazao je Šarec pred početak sastanka, na kojem je jedna od tema i proširenje EU-a.

“Bilo bi lijepo da se EU drži svojih obećanja, a znamo inače da je pregovarački proces za ulazak u punopravno članstvo dug, vrlo dug i da se ništa ne događa preko noći”, kazao je Šarec novinarima o rezervama koje u vezi s početkom pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ima Francuska.

Šarec: Odgađanje stavlja na kocku mnogo toga

“Razumijem, inače, stajalište da je još mnogo toga nedorečenoga i da se proširenje EU-a u ovom trenutku možda nekome ne čini potrebnim, ali početak pregovora svakako ne znači kraj tog procesa”, kazao je Šarec, dodavši da odgađanje početka pregovora stavlja na kocku mnogo toga, s obzirom na to da bi to bio značajan poticaj Sjevernoj Makedoniji, posebno s obzirom na burnu povijest i odnose na Balkanu.

Slovenija ne zagovara pristup da do pregovora s Sjevernom Makedonijom i Albanijom dođe u “paketu”, no, ako je netko napravio sve što se od njega za pregovore očekivalo, onda zaslužuje da se s njime počnu pregovori o pristupanju, smatra Šarec, dodajući da bi takva odluka bila poticaj za makedonsko društvo da provede potrebne reforme i transformaciju, a uz to bi bila doprinos tome da EU u Sjevernoj Makedoniji zadrži kredibilitet.

Slovenija tradicionalno podržava politiku otvorenih vrata EU-a prema nečlanicama na zapadnom Balkanu, među ostalim, i zbog svojih interesa u regiji, a Šarec je u ponedjeljak na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom pozvao kolege čelnike u zemljama članicama u posebnom pismu, navodi Hina.

Von der Leyen: Nema signala za proširenje

Novoimenovana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da nema signala da će na sastanku čelnika Europske unije u Bruxellesu biti donesena odluka o procesu proširenja EU-a.

“Duboko žalim zbog toga jer vjerujem da su ove zemlje napravile znatne napore da bi se približile Uniji i zato je vrlo važno dati im pravi signal”, izjavila je Von der Leyen prilikom dolaska na samit čelnika EU-a.

Tijekom večere čelnici bi trebali razgovarati o mogućnosti za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenio je ranije Tanjug.

Izvor: Agencije