Šarec: Odluka o Hrvatskoj u Šengenskoj zoni politička

Šarec: 'Žalimo što je Evropska komisija o spremnosti Hrvatske za ulazak u Šengensku zonu odlučivala pred kraj mandata' (EPA)

Premijer Slovenije Marjan Šarec ocijenio je u utorak odluku Europske komisije po kojoj Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za ulazak u Šengenski prostor “političkom” te nastavio inzistirati na tome da Zagreb provede arbitražnu odluku u graničnom sporu sa Slovenijom koju ne priznaje.

“Žalimo što je Komisija o tako važnom pitanju, kao što je ocjena spremnosti Hrvatske za ulazak u Šengenski prostor, odlučivala tik pred kraj mandata i donijela političku odluku”, navedeno je u premijerovoj reakciji na odluku Komisije, prema priopćenju iz njegova ureda.

Šarec očekuje da će Hrvatska u nastavku procesa “ispuniti tehničke, ali i pravne uvjete za ulazak u Šengenski prostor”, prenosi Hina.

“Očekujemo da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Šengenski prostor, tehničke i pravne, uključujući i poštovanje vladavine prava”, rekao je on u jasnoj aluziji na ono što slovenske vlasti smatraju poštivanjem vladavine prava, koja, po njihovu mišljenju, uključuje provedbu odluke arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici, koji je Slovenija, prema mišljenju Hrvatske, nepovratno kompromitirala.

Na odluku trebaju pristati svi

Na odluku Komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za ulazak u Šengenski prostor u utorak se u Sloveniji, koja je rezervirana prema toj mogućnosti, reagira uglavnom tvrdnjama da će Slovenija i dalje moći utjecati na konačnu odluku o priključenju Hrvatske prostoru bez graničnih kontrola.

“Prije eventualnog širenja Šengenskog prostora trebat će osigurati da on djeluje u svojoj cjelini i potpuno”, poručila je Violeta Bulc, članica Europske komisije iz Slovenije, podsjetivši da više zemalja u Šengenskom prostoru produljuje granične kontrole unutar prostora, među ostalima, i Austrija na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom, što Šengenski prostor čini disfunkcionalnim.

“Šengenski prostor kakav je danas ne djeluje u svojoj cjelini i šest država još ima granične kontrole na njegovim unutarnjim granicama, uključujući i kontrole na slovensko-austrijskoj granici”, kazala je Bulc, dodavši kako je na to upozorila i kolege povjerenike na sastanku Komisije u Strasbourgu.

Slovenska je europovjerenica podsjetila da će prije eventualnog uključenja Hrvatske u Šengenski prostor biti potreban i pristanak Slovenije jer se odluka o tome donosi suglasnošću svih članica Europske unije.

Politička, a ne stručna i realna odluka

Reakcije slovenskih političkih stranaka na odluku Komisije o ispunjavanju kriterija za ulazak Hrvatske u Šengenski prostor, uz mala odstupanja iste su, sukladno ranijoj izjavi premijera Šarca da će, donese li tu odluku sadašnja Komisija Jean-Claudea Junckera, ona biti političke, a ne stručne i realne naravi.

“Smatramo da je riječ o političkoj odluci”, kazao je predsjednik Socijalnih demokrata Dejan Židan, premijerov koalicijski partner.

Dodao je kako je odluka “u neku ruku iznenađujuća, jednako kao i ona kojom je nedavno blokiran početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, i da je time zabrinut.

Novoj Sloveniji odluka ‘neuobičajena’

“Odluka Junckerove Komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za Šengenski prostor ponešto je neuobičajena”, ocijenio je predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, član demokršćanske Nove Slovenije.

Dodao je kako se točno zna koje bi tehničke kriterije Hrvatska morala ispuniti kad bude ulazila u Šengenski prostor.

“Bude li tada odluka površna, šengenski režim mogao bi i konačno pasti, a već je sada nagrižen pojačanim kontrolama na unutarnjim granicama prostora”, rekao je u svojoj reakciji Horvat.

Kad je riječ o budućim koracima koje bi Slovenija u vezi s ocjenom Komisije o Hrvatskoj mogla poduzeti, kazao je da njegova stranka nije za ucjenjivanje Hrvatske međusobnim sporovima jer se tako “ništa ne rješava”.

Ljevica protiv blokade

Da bi blokiranje hrvatskog ulaska u Šengenski prostor, kad se to dogodi, bilo kontraproduktivno ocijenio je i Matej Vatovec iz Ljevice.

“Mi smo vjerojatno jedini koji smo za to da Hrvatska što prije uđe u Šengenski prostor. Tako bismo se riješili granice koja u biti, naprimjer, Istru dijeli na dvije strane i koja na graničnom području oko Kupe ozbiljno smeta suživotu ljudi koji jedni s drugima žive dulje nego što postoje naše države”, kazao je Vatovec.

“Nadamo se da će današnji pomak dovesti do toga da život na pograničnom prostoru bude lakši i da će sada uslijediti i uklanjanje ograda i žica s te granice”, rekao je Vatovec, čija je stranka dosad podupirala vladu Marjana Šareca, ali je posljednjih tjedana u napetim odnosima s njom.

Izvor: Agencije