Sarajlije se nadaju domaćinstvu EYOF-a 2017.

U Rimu bi ovog vikenda Evropski olimpijski komitet trebao donijeti odluku da gradovima Sarajevu i Istočnom Sarajevu dodijele domaćinstvo zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2017. godine.

Organizatori će pred sobom imati pet godina koje trebaju iskoristiti za poboljšanje infrastrukturalnih uslova, javlja novinar Al Jazeere Marin Veršić.

Samra kliže od pete godine. Ljubav prema sportu prenio joj je otac, prvak Jugoslavije u brzom klizanju.

Sa 14 godina, već iza sebe ima titulu evropske prvakinje na kratke staze. Godine 2007. proglašena je za najperspektivniju sportašicu BIH. Trenira svaki dan, no samo dvaput sedmično na klupskom terminu. Ostale treninge ima uz muziku na javnom terminu za klizanje.

“Voljela bi da se ti termini, bar kad je raspust u januaru povećaju, željela bi da ledena ploha potraje duži vremenski period, jer je četiri mjeseca veoma malo”, kazala je Samra Selimbegović.

Dvorana bez leda

Pokraj balona s klizalištem, koji je daleko od optimalnih uvjeta za trening, nalazi se Olimpijska dvorana, bez leda.

Veršić  je izvijestio: “Ovdje se igra košarka, rukomet, nogomet, pa čak i tenis. Zetra je postala sinonim za kulturna događanja. Ali ljubitelji zimskih sportova priželjkuju da se njihove discipline vrate u ovu dvoranu.”

Sarajevo i Istočno Sarajevo bit će 2017. domaćini zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih. Za pet godina trebao bi se napraviti potpuni oporavak sportskih borilišta, pa će tako i u Zetri ponovno biti postavljen led, a u Sarajevu bi trebala biti sagrađena još jedna dvorana s klizalištem.

Za EYOF, predviđena su ulaganja od otprilike 50 miliona eura. Organizacija će koštati gotovo 15,9 miliona eura.

Natjecanje će biti održano u 16 disciplina.

Za sada nije potvrđeno hoće li biti boba, sanjkanja i skijaških skokova, ali će se krenuti u obnovu bar jedne skakaonice na Igmanu.

Direktor ZOI 84’ Salko Hasanefendić je kazao: “I mislim da ćemo veliki dio crpiti iz fondova Vlade Federacije, prije svega iz Fonda za zaštitu okoliša koji nam jako puno pomaže, iz Ministarstva za prostor i okoliš Kantona Sarajevo, Ministarstva za privredu, a jedan značajan dio i mislim da će biti iz IPA fondova, jedan dio iz vlastitog a ono što bude nedostajalo iz kredita”.

Brzi klizači

U sportskoj dvorani na Palama, koja je otvorena prije nepuna tri i po mjeseca, nogometaše bi trebali zamijeniti brzi klizači na kratke staze.

Discipline nordijskog skijanja podijelit će sportski centri na Jahorini i Bjelašnici. Bit će to prvi poslijeratni sportski projekt dva bh. entiteta. Ceremonija zatvaranja igara održat će se u Istočnom Sarajevu, također u dvorani koja se treba tek izgraditi.

“Jedan od motiva zašto sve ovo radimo 2017. je taj da pokažemo i Evropi i svijetu da Sarajevo i Istočno Sarajevo mogu organizovati ta velika sportska takmičenja. Mi smo sigurni da ćemo uspješno organizovati EYOF 2017. i to će nam na neki način preporuka da se kandidiramo za najveće sportsko natjecanje, olimpijske igre”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović.

Uz poboljšanje infrastrukture i otvaranje radnih mjesta, reklama za skijaški turizam velika je prednost natjecanja na ovakvoj razini. Neosporivo najveći dar koji sportistima ostaje u naslijeđu su borilišta koja će moći koristiti.

Izvor: Al Jazeera