Sarajevski sajam knjige privukao veliku pažnju izlagača

Izdavači iz Hrvatske i Turske vraćaju se u BiH u velikom broju (Anadolija)

Na 27. Sarajevskom sajmu knjige i 13. bijenalu knjige, koji će početi u srijedu, 150 izlagača predstavit će 100.000 različitih naslova, a okupit će se autori i izdavači iz Srbije, Hrvatske, Turske, Njemačke, Irana i Velike Britanije.

“Na osnovu prošlogodišnjih rezultata, sajam je ove godine privukao pažnju susjednih izlagača, pa se tako izdavači iz Hrvatske vraćaju u BiH u velikom broju. Vraćaju se i izdavači iz Turske, a naredne godine bi Turska mogla biti i zemlja partner sajma. Vode se pregovori da se to realizuje”, istakao je Ajdin Šahinpašić, direktor trgovačko-knjižarskog društva “Šahinpašić”, koji je partner u organizaciji sajma. 

Također, istakao je da je ove godine bilo više potražnje nego ponude u smislu izdavačkog prostora ali je odlučeno da sajam, tradicionalno, bude na Skenderiji.

Govoreći o nastupajućem “prazniku knjige”, Šahinpašić je istakao da nijedna državna institucija ove godine nije podržala sajam kao što je to bio slučaj prošlog puta.

Prednost domaćim izdavačima

Tokom šest sajamskih dana posjetioci će imati priliku da se susretnu sa novim književnim djelima, a izdavači će moći pristupiti i razmijeniti iskustva sa kolegama iz regije u domenu bibliotekarstva i knjižarstva.

Pored promocije književnih djela, bit će organizovani i okrugli stolovi i stručni skupi koji će se baviti temama vezanim za pisanu riječ.

Prema riječima voditeljke programa Elme Bobete, na ovogodišnjem sajmu domaći izdavači imali su prednost pri odabiru izložbenog prostora.

“Završili smo pripremnu fazu, štandovi su postavljeni, radi se o 110 štandova. Više smo nego zadovoljni. Trudimo se da sajam uvijek bude bolji i bogatiji. Ove godine imamo 65 posto domaćih izdavača. Sa pravom možemo reći da je ovo naš specijalizovani najupješniji sajam u BiH”, kazala je.

Nagrade na sjamu

Ovogodišnja kolektivna nagrada za profesionalce u bibliotekarstvu, koju dodjeljuje Fondacija “Kemal Bakaršić” svakog 23. aprila, biće dodijeljena Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Udruženje izdavača i knjižara BiH će, sa druge strane, imenovati žiri koji će proglasiti najbolje u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dječja knjiga godine, najbolji dizajn knjige i najbolje opremljeni štand. Iz udruženja su kazali kako će nagrade imati novčani karakter. 

Ovogodišnji sajam, koji traje od 22. do 27. aprila, organizira Kantonalno Javno preduzeće Centar Skenderija – Sarajevski Sajam te partner trgovačko-knjižarsko društvo “Šahinpašić uz angažman Udruženja izdavača i knjižara BIH.

Izvor: Agencije