Sarajevski ljekari i stomatolozi stupili u štrajk

U zdravstenim ustanovama koje štrajkuju bit će primani samo hitni slučajevi (Al Jazeera)

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo danas je stupio u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora.

„Vlada treba ispoštovati Kolektivni ugovor koji je potpisan u novembru 2017. godine“, izjavio je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a Izet Hočko.

Dogovoreno je da Sindikat svaka tri mjeseca treba održati pregovore sa Vladom KS-a radi procjene povećanja koeficijenata, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, ali Vlada, tvrde iz Sindikata, to ne poštuje.

Primaće se samo hitni slučajevi

„Vlada se oglušila o Kolektivni ugovor i mi smo prinuđeni pokrenuti ovu obustavu rada i ići u generalni štajk da bi ostvarili svoje zakonsko, ustavno pravo. Štrajk će trajati sve dok Vlada ne ispuni Kolektivni ugovor“, kazao je Hočko.

Kako je naglasio, u zdravstenim ustanovama koje štrajkuju bit će primani samo hitni slučajevi – vitalno ugroženi pacijenti, a kontrolni pregledi neće biti tretirani i čekat će završetak štrajka.

„U KS-u štrajkuju uposleni u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”, domovima zdravlja, Zavodu za sportsku medicinu, Zavodu za medicinu rada, Zavodu za zdravstvenu zaštitu žene i materinstva. Štrajk je počeo jutros u 07.30 sati“, istakao je Hočko.

Izvor: Agencije