Sarajevska Vijećnica između Grada i Biblioteke

Sarajevska Vijećnica, simbol grada i spomenik kulture, zapaljena i uništena u ratu, potpuno je obnovljena prošle godine, ali spor o tome u čijim će rukama biti njezini ključevi još traje.

Obnovljena Vijećenica blista i izvana i iznutra. No, iza tog sjaja vodi se spor između Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Gradske uprave Sarajeva.

Obje institucije kažu da polažu pravo na korištenje prostora Vijećnice, javlja iz Sarajeva Sanel Kajan, novinar Al Jazeere.

“Grad Sarajevo bio je lider obnove Vijećnice te se vodio kao investitor. No, Vijećnica ne pripada ni jednom subjektu i ne može je niko privatizirati. Ona je državno vlasništvo”, navode iz Uprave Grada.

Granatirana, zapaljena, izgorjela

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je od februara 1998. godine smještena u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Želi se vratiti u Vijećnicu, gdje je i bila do 1992. godine, kada je zgrada napadnuta sa položaja Vojske Republike Srpske i potpuno izgorjela.

Zijada Đurđević Alidžanović iz NUB-a kaže: “S obzirom na to da se Gradska uprava 2006. godine proglasila liderom rekonstrukcije tog objekta, oni se i dan danas ponašaju kao da su oni vlasnici i zapravo jedini i koriste Vijećnicu.”

Idejno rješenje za raspodjelu u korištenju Vijećnice napravio je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Kantona Sarajevo.

“Odredili smo četiri sadržaja koji bi bili u Vijećnici. Gradska uprava, ali ne kompletna administracija, nego gradonačelnik, zamjenici i Gradsko vijeće, zatim dio za NUB, kulturne sadržaje javnog karaktera te restoran”, rekao je Munib Buljina iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa.

Iz Biblioteke se s tim ne slažu. Kažu da su ti sadržaji nespojivi za objekat poput Vijećnice. Dugogodišnji pokušaji pronalaska rješenja nisu urodili plodom.

“Kako vrijeme prolazi, stavovi su dijametralno različiti. Gradska uprava smatra da trebaju koristiti objekat Vijećnice zajedno s nama. Ili možda jednog dana samo oni. A mi i dalje ostajemo pri tome da je to naš jedini dom. Planiramo i sanjamo o tome da se vratimo tamo odakle smo istjerani, ne svojom voljom”, poručila je Đurđević Alidžanović.

Opstrukcije iz Republike Srpske

“U zemljišnim dokumentima Vijećnica je upisana kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine. Sada i jedna i druga strana očekuju od Vijeća ministra Bosne i Hercegovine da se aktivno uključi u cijeli proces”, javlja Sanel Kajan.

No, državne vlasti se ne uključuju u spor. Samo su apelirali na strane da razgovaraju i riješe imovinsko-pravna pitanja među sobom.

U Biblioteci kažu da je i ovdje politika ta koja otežava cijeli slučaj zato što ova, uz još šest državnih ustanova, nema riješen status i nalazi se u velikim problemima jer joj je vlasnik država, a politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska na državnom nivou opstruiraju rješenje problema institucija kulture Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera