Sarajevska policija dobila odobrenje da sklanja migrante s ulica

U kampu Ušivak, na području Hadžića, boravi 788 migranata, a u Blažuju, na području općine Ilidža, boravi ih 1.417 (NAP)

Uprava policije Kantona Sarajevo dobila je odobrenje kantonalne vlade da skloni migrante i onemogući im kretanje, a u cilju sprečavanja širenja korona virusa, potvrđeno je za agenciju Patria.

Na pitanje znači li to da mogu i fizički sklanjati migrante sa sarajevskih ulica Patria je iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo dobila potvrdan odgovor.

“U tom procesu potrebna je i pomoć Službe za poslove sa strancima”, naveli su iz Odjeljenja za odnose s javnošću.

U kampu Ušivak, na području Hadžića, boravi 788 migranata, a u Blažuju, na području općine Ilidža, boravi 1.417 migranata, kojima je bio omogućen slobodan izlazak i povratak u kampove. Većinu dana provodili su na sarajevskim ulicama.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Patriju je potvrđeno da su migranti upoznati s opasnošću od korona virusa, ali je i navedeno da će dodatne mjere koje su uvedene biti i određena zaštita samih migranata. 

Izgradnja šatorskih naselja

Prethodno je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić upozorio da su migranti “najveće žarište za širenje virusa”.

“Mnoge od njih moraju fizički natjerati da tamo budu i zabraniti im kretanje. Moramo migrante skloniti sa ulice. To je pitanje javnog reda i mira. Moraju im zabraniti kretanje jer za to imaju zakonska prava”, rekao je Radončić.

Očekujem da Republika Srpska odustane od rigidnih stavova od toga da migranti ne mogu biti na području RS-a jer je cilj da se migranti što manje kreću”, kazao je Radončić na današnjoj konferenciji za medije.

Izvor: Agencije