Sarajevska osnovna škola pred deložacijom

Sarajevskoj Osnovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević prijeti deložacija. Škola se nalazi u Domu izviđača, a Kanton Sarajevo, koji je nadležan za obrazovne institucije, nije plaćao najamninu vlasniku zgrade – Savezu izviđača.

Općinski sud je donio odluku da se škola zbog toga mora iseliti do petka. Kantonalni premijer je obećao pomoć, ali roditelji nisu sigurni ima li za nju vremena. Školu će, kažu, braniti ako treba i građanskim neposluhom.

Pred njima je još jedan školski dan. Ali umjesto ocjena i učenja školarce brine vijest koju su čuli od roditelja, da je budućnost njihove škole upitna.

„Ne želim imati novu školu. Želim biti sa starom učiteljicom i drugarima“, kaže Lukman, učenik osnovne škole.

„Ja se nadam da ćemo ostati u školi“, rekao je Davud, učenik.

Da bi smještaj škole, pa time i njena budućnost, mogli doći u pitanje usred školske godine, uznemirilo je i roditelje. Upozoravaju na stres i druge negativne učinke na djecu.

„Nikakva promjena škole ne prolazi bez posljedica. A pogotovo ovakva na koju niko nije spreman. Ja sam ih pitala šta o svemu misle. Oni ne znaju šta će s njima biti, jako su žalosni, zašto im neko uzima školu“, rekla je Lejla Pašić, majka učenika.

Nakon što je u ratu izašla iz izvornog prostora koji je vraćen Katoličkoj Crkvi, vlasti su školu tada prebacile u novu zgradu, ali kao podstanara. Tu je izvor sadašnjih problema.

„Osnovna škola već 20 godina nalazi u Domu izviđača. Međutim, od 2001. godine nije plaćena najamnina. Bez kamata dug trenutno iznosi više od 600 tisuća eura“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Sumnja na skrivene motive

Najamninu je trebao plaćati Kanton. Vlasnik objekta Savez izviđača poručuje da je sudsko rješenje bilo nužno jer drugog nije bilo na pomolu. Nisu sretni zbog iseljavanja škole, ali smatraju da o tome trebaju misliti vlasti. Roditelji pak sumnjaju u istinske motive cijele priče.

„Imamo razloga da sumnjamo da je u pozadini priča o atraktivnoj građevinskoj lokaciji. Poruka roditelja je da mi ne namjeravamo odavde voditi djecu po školama udaljenima dva, tri kilometra. Ovoj zajednici treba škola i ona će nastaviti da radi“, kazala je Svjetlana Nedimović, predstavnica roditelja.

Traže se odgovori i rješenja. Ministar obrazovanja je trenutno na putu. Nitko drugi iz vlade neće pred kamere. Šalju tek saopćenje. Roditelji i Uprava škole su dobili uvjeravanja da će se preduzeti sve pravne mjere kako bi škola ostala gdje i jeste. Hoće li te mjere i uspjeti, znat će se već za tri dana.

Izvor: Al Jazeera