Sarajevska Hagada ne ide u New York

Član Komisije Dubravko Lovrenović rekao za Al Jazeeru kako su na taj način željeli pritisnuti bh. vlasti da urade nešto o pitanju zatvorenog Muzeja (Al Jazeera)

Čuvena Sarajevska Hagada neće biti premještena u muzej Metropolitan u New Yorku, odlučila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Razlog takve odluke je stanje u kojem se nalazi Zemaljski muzej BiH, koji je prvi put u svojoj historiji zatvoren i ne zna se kada će ponovo biti otvoren, saopćeno je iz Komisije.

Član Komisije Dubravko Lovrenović rekao je za Al Jazeeru kako su na taj način željeli pritisnuti bh. vlasti da urade nešto po pitanju zatvorenog Muzeja.

Muzej Metropolitan ponudio je da bude domaćin Sarajevskoj Hagadi na neko vrijeme ili dok njen vlasnik, Zemaljski muzej u Sarajevu, koji je zatvoren zbog problema s finansiranjem, opet ne počne s radom.

Međutim, premještanje unikatnog sefardskog rukopisa iz Sarajeva podijelilo je mišljenja bh. javnosti.

Kako je u decembru za Al Jazeeru rekao direktor Muzeja Adnan Busuladžić, loša finansijska situacija u kojoj se našla ova institucija „lako bi mogla postati izgovor da se jednom posuđena Hagada više ne vrati iz New Yorka“.

Dostupnost javnosti

Međutim, Lovrenović je negirao da je Komisija iz tog razloga odbila ponudu čuvenog muzeja.  

“To, naravno, ne znači da se Komisija u svojoj odluci rukovodila glasinama da taj vrijedan rukopis ne bi mogao biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu. To su špekulacije neupućenih pojedinaca”, kazao je on.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci rekao je da je veliki gubitak da Hagada stoji zaključana te da je niko ne može vidjeti, bio Zemaljski muzej zatvoren ili otvoren.

“Umjesto toga moglo bi je vidjeti milion posjetilaca. I kada se muzej otvori Hagada ponovo neće biti izložena zbog neke čudne politike koju vodi rukovodstvo te ustanove koja je samo Hagadin držalac, a ne i vlasnik – vlasnik je država Bosna i Hercegovina”, izjavio je Finci.

Vrata za javnost Zemaljski muzej u Sarajevu zatvorio je u oktobru, čime je potpuno onemogućen pristup Hagadi.

Međutim, čak i kada je muzej bio otvoren, original Hagade posjetiocima je bio dostupan svega četiri dana u godini, a ostatak godine mogla se vidjeti njena replika.

Izvor: Al Jazeera i agencije