Sarajevska čaršija nacionalni spomenik BiH

Riječ je o širem području od poznatog dijela bh. glavnog grada - Baščaršije (Arhiva)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je na 61. sjednici proglasila sarajevsku čaršiju nacionalnim spomenikom te države, prenosi agencija Fena.

Komisija u sastavu Ljiljana Ševo, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry, na sjednici je donijela odluku o proglašenju 11 dobara nacionalnim spomenikom BiH, a između ostalog i historijsko područje glavnog grada BiH, koje se nalazi na području općine Stari Grad.

Predsjednica Komisije Ševo istakla je na današnjoj konferenciji za medije da je riječ o nešto širem području od poznate Baščaršije, te da je njeno proglašenje nacionalnim spomenikom BiH bio dug i kompleksan proces.

„Komisija se konsultovala s nadležnim institucijama iz oblasti zaštite naslijeđa i prostornog planiranja na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou. Sveobuhvatna istraživanja i konsultacije su započeli u martu 2011. godine, a posljednji sastanak s relevantnim institucijama održan je u februaru, nakon čega je došlo do usaglašenja stavova i donošenja konačne odluke da sarajevska čaršija dobije status nacionalnog spomenika“, objasnila je.

Naglasila je kako je čaršija izgubila svoju autentičnost, gradnjom brojnih neplanski građenih objekata, ali kako taj prostor čini izuzetno vrijednim činjenica da je to urbanistička matrica Grada Sarajeva, historijski dokument o njegovom razvoju, tako da se u mjerama zaštite navodi potreba da se otklone posljedice nestručnih dogradnji, te da se insistira na očuvanju prostorne matrice i spriječi gradnja objekata koji bi svojom visinom, gabaritima ili namjenom ugrozili taj jedinstveni prostor.

Nekropole na Ozrenu

Nacionalnim spomenikom BiH proglašene su i nekropole sa stećcima i nišanima na Ozrenu, u općini Ilijaš, koje je Komisija, također, uvrstila na Listu ugroženih spomenika.

Stručnjaci Komisije su krajem prošlog mjeseca izvršili terenske radove na nekropolama stećaka i nišana na lokalitetima Travnjak i Bandijera na Ozrenu, koje su ugrožene uspostavljenjem šumskog puta koji prelazi preko tih lokacija.

„Aktivnostima KJP Sarajevo-šume balvani su nakon sječe iznošeni uz samu nekropolu, ali i preko stećaka i nišana, tako da su na taj način pojedini i oštećeni. Na tim lokalitetima postavljene su rampe, ali stručnjaci Komisije su zaključili da one nisu dovoljna zaštita, te je donesena odluka da se zabrani eksploatacija šuma na tim lokalitetima“, istakla je Ševo.

Komisija je na sjednici donijela odluku da se nacionalnim spomenicima proglasi grupa spomenika posvećenih Igmanskom maršu, koji se nalaze u općinama Trnovo, Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Vogošća.

Objekti koji ne ispunjavaju kriterije

Također, nacionalnim spomenicima proglašene su i nekropole stećaka Stupni Do (općina Vareš) i Trnovo 1 (općina Šekovići), Zebina Šuma (općina Foča – Ustikolina), crkva Pokrova Presvete bogorodice i škola/parohijski dom u Rudicama (općina Novi Grad RS) i objekti skloništa u krugu nekadašnje industrijske zone – glavne željezničke radionice Sarajevo (općina Novo Sarajevo).

Na listu su, također, uvršteni Vijećnica i Hotel Kaiser (sada Zavičajni muzej Gradiške) u Gradišci, Hastahana (prva javna bolnica) u Tuzli i Kameni most na rijeci Bunici u Mostaru.

Komisija je odlučila da spomenik austrougarskom oficiru u Ledićima (općina Trnovo), kao i spomenik obješenim ilegalcima u Mostaru ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Izvor: Agencije