Sarajevo: Zdravstveni radnici stupili u generalni štrajk

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupili su jutros u 7:30 u generalni štrajk, dok su se u Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu odlučili na štrajk upozorenja.

Radnici u zdravstvu traže povećanje cijene satnice te promjenu koeficijenta prema kojem se ona izračunava.

Tokom štrajka radit će Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke te će se primati najugroženiji pacijenti.

“Svaki mjesec uposlenici u Kantonu Sarajevo izdvoje za zdravstvo iz svoje plaće 12%, poslodavac na to doda 4% i to je ukupni iznos koji je 350 miliona KM samo u 2017. godini. Od tog novca liječe se svi u Kantonu Sarajevo, penzioneri, zaposlenici, nezaposlene osobe, raseljene osobe, djeca, omladina… ponavljamo jednom riječju – svi. Ako iznos od 350 miliona KM pomnožite s 22 postdejtonske godine, dobijate iznose u milijardama. Nemoguće da nam je zdravstvo trenutno ovako loše, a da je na raspolaganju bio toliki novac”, kazali su iz Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS-a, prenosi portal Klix.ba

Upozorenje u Zenici

Podršku je pružila i Komora zdravstvenih tehničara svih profila Federacije Bosne i Hercegovine (KZTFBiH).

“Stava smo da nadležni, tijekom kreiranja i implementacije odluka od interesa za zdravstvo, nisu na vrijeme ili nikako savjetovali struku, neovisno o profilu i stupnju obrazovanja kojoj ona pripada, te da su, dugoročno promatrano, rezultati takvih poteza jasno vidljivi na terenu”, ističu iz KZTFBiH-a, prenosi agencija Fena.

Osim činjenice da je posljednje usklađivanje satnice napravljeno 15. aprila 2008, zdravstvo u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, većinski posmatrano, obavlja svoju djelatnost suočavajući se s drugim profesionalnim i organizacijskim problemima, kao što su manjak vremenskih i normativa po profilu, loše definisani ugovorni odnosi između poslodavaca i finansijera. Sve pobrojano pogoršava uvjete rada u kojima zdravstveni profesionalci rade za malu satnicu.

KZTFBiH prepoznaje legalnost i legitimnost zahtjeva organizatora štrajka, podržavajući svoje članstvo, organizatora i sve radnike u zdravstvu, nezavisno od stručnog zvanja i stepena obrazovanja unutar medicinske i nemedicinske struke.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica danas stupa u štrajk upozorenja, koji će biti održan u holu Kantonalne bolnice Zenica od 10 do 10:30, u vrijeme pauze tokom radnog vremena, zbog diskriminatornog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod izdvajanja samo jedne kategorije za povećanje plaća.

Izvor: Al Jazeera i agencije