Sarajevo: Za načelnike općina 26 kandidata

Na lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2. oktobra izaći će i građani Sarajeva. U četiri gradske općine koje čine ovu jedinicu lokalne samouprave birat će odbornike za općinske odbore te načelnike općina.

Plakatima je prekriven i najzabačeniji dio grada, čime stranke poručuju da je svaki glas važan. Viša asistentica na Arhitektonskom fakultetu Nasiha Pozder nije u izbornoj utrci. Da jeste, zna za šta bi se borila.

“Mene jako smetaju automobili koji su parkirani nepropisno, zato što nemaju gdje da parkiraju. Mene jako smeta kad smeće nije odvezeno na vrijeme, ili kad ja nemam korpu da bacim smeće. Mene jako smeta kad nemam gdje da prošetam psa. Jako me smeta kad moje dijete ulazi na igralište u kojem je tabla na kojoj piše da ulazite na vlastitu odgovornost”, kazala je ona.

‘Neću glasati ni za koga’

No, kao arhitektici, najviše joj smeta što su zelene površine prekrivene zgradama. Zbog stihijske, neplanske gradnje, od kiša se stvaraju lokve i klizišta, a grad se, kaže, deurbanizira. Tako u svim gradskim općinama. No, to nije u fokusu ni među političarima, ni među građanima.

“Ništa nisu uradili. Ni za penzije, ni za omladinu. Penzije nisu nikakve. Čemu se nadati. Ja neću glasati ni za koga. Samo prekrižim. Cijelu onu tablu prekrižim”, rekla je stanovnica Sarajeva Marija.

“Nadam se sve boljem, jer ne može ovako izdržati ni ptica na grani, a kamoli mi na zemlji”, kaže njena sugrađanka Dragica.

“Za četiri načelnička mjesta u gradu Sarajevu bori se ukupno 26 kandidata. Od toga, četiri su nezavisna”,  javlja Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

Aktuelni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić u utrku za načelničko mjesto ušao je kao nezavisni kandidat. Iza sebe ima dva mandata – s dvije političke stranke, stotine infrastrukturnih i drugih projekata vrijednih 29 miliona eura. Ali, i neriješeno pitanje prijevoza i prostora za parkiranje.

“Kada budu spustili, konačno, Zakon o lokalnoj samoupravi na opštine u Kantonu Sarajevo, onda će mnoge stvari biti riješene”, kaže on.

‘Demokratijom se bave mjesec dana’

Za susjednu općinu Centar bori se devet kandidata. Od dvojice nezavisnih, jedan je i konceptualni umjetnik Damir Nikšić. Kad bi ga izabrali, kaže, umjesto politički podobnih, u javna preduzeća i ustanove postavio bi sposobne, nestranačke ljude. No, kolike su mu šanse?

“Nikakve, nikakve šanse nisu, jer je ljudima mrsko da se bave demokratijom. Bave se mjesec dana, a ne četiri godine. To je taj neki štokholmski sindrom, gdje se čovjek zaljubi u svog kidnapera. Znači, nas su kidnapovali, i mi ih još volimo. Hajde, nisu nas pobili, fini su, ne diraju nas i ne tuku. Tako da je to taj neki sad-mazo odnos između građana i partija”, ocijenio je Nikšić.

Odnos prema Sarajevu mijenjao se kao i sam grad. U ratu je potpuno razoren. Kulturno-historijski spomenici su uništeni. Dvije decenije poslije, tragovi rata su uglavnom nestali, ali posljedice su još velike. Obećavaju da će ih otkloniti nakon 2. oktobra.

Izbor: Al Jazeera