Sarajevo: Uklonjena i uništena bomba

Avionska bomba koja je pronađena prilikom izvođenja zemljanih radova na području naselja Dolac Malta u Sarajevu, uspješno je uklonjena u ranim jutarnjim satima i posebno osiguranim konvojem transportirana u kamenolom u Ilijašu, gdje je uništena.

U akciji uklanjanja neeksplodirane bombe iz Drugog svjetskog rata, teške oko 500 kilograma, učestvovali su pripadnici civilnih zaštita na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo kao i službe hitne pomoći i vatrogasne jedinice.

Evakuacija stanovništva

U periodu između tri i četiri sata na Dolac Malti je bilo u potpunosti zabranjeno kretanje u zoni 250 do 1.200 metara, a u zoni od 1.200 do 1.700 metara djelimično, od mjesta na kojem se nalazila bomba, dok je stanovništvo iz okolnih zgrada bilo evakuirano za vrijeme akcije.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić kazao je agenciji Fena da je bilo preduzeto sve na osiguravanju ove aktivnosti, tako da je noćas u tri sata započela akcija uklanjanja, a nedugo nakon osam sati je završena uništavanjem bombe na području općine Ilijaš. 

Bomba je pronađena prije više od sedmicu dana u neposrednoj blizini stambenih zgrada i parka.

Izvor: Agencije