Sarajevo u trećem pretkolu Lige Evrope

Ekipu s Koševa u idućem kolu čeka grčki Artomitos (EPA)

Pobjedom na gostovanju u Norveškoj, nogometaši Sarajeva plasirali su se u treće pretkolo Europske lige.

Igrači Sarajeva vrlo brzo su anulirali minimalnu prednost norveškog Haugesunda iz prve utakmice, u kojoj je bilo 0:1, te na kraju slavili rezultatom 3:1.

Prvo je mrežu Norvežana sjajnim golom načeo Miloš Stojčev, a preostala dva gola za Sarajlije dao je Ševko Okić. Utješni gol za domaćina postigao je Sema nakon udarca s bijele točke.

Ekipu s Koševa u idućem kolu čeka grčki Atromitos.

Drugi bh. predstavnik Široki Brijeg večeras je na svom terenu pokušao dostići minimalnu prednost češke ekipe Mlada Boleslav iz prve utakmice. U Češkoj je bilo 2:1 za domaćina, no u revanšu su Širokobriježani potučeni do nogu – bilo je 4:0 za Mladu Boleslav.

Prošli i Split, i Hajduk

Nogometaši RNK Splita plasirali su se u treće pretkolo Europske lige nakon što su u uzvratu kod izraelske momčadi Hapoela iz Be'er Sheve odigrali bez pogodaka.

Uzvratna utakmica odigrana je u ciparskom gradu Larnaci jer je UEFA zbog ratnog stanja zabranila odigravanje utakmica u Izraelu.

U prvom dvoboju u Parku mladeži, Split je slavio s 2:1 te će u nastavku natjecanja igrati protiv ukrajinskog Černomoreca. Prva utakmica igra se u Odesi.

Drugi splitski klub, Hajduk nije trebao imati velikih problema da sačuva 2:0 prednosti s gostovanja u Dundalku, no navijači Splićana strahovali su do kraja.

Iako je Hajduk poveo golom Kouassija, Irci su u drugom dijelu preokrenuli rezultat golovima Hobana i Byrnea, no tih 2:1 nije im bilo dovoljno za prolaz.

Splićani će u idućem pretkolu na daleki put u Kazahstan, gdje ih idućega tjedna u Karagandiju čeka Šahter.

Rijeka je otputovala u Budimpeštu, gdje je u uzvratu ponovno pobijedila Ferencvaroš. Nakon što je u prvoj utakmici pobijedila 1:0, i u Mađarskoj je slavila – ovoga puta 2:1. Golove za Riječane postigli su Krstanović i Samardžić, dok je jedini gol za mađarskog predstavnika dao Ugrai.

U trećem pretkolu Riječani idu na Farske otoke gdje ih čeka Vikingur.

Vojvodina na korak do čuda

I drugi nogometni klubovi iz regije večeras su igrali uzvratne susrete drugog pretkola Europske lige, nastojeći produljiti svoj put u Europi, no za razliku od Sarajeva, Splita, Hajduka i Rijeke nitko nije prošao dalje.

Podgorička Budućnost nije uspjela proći ciparsku Omoniju, jer se u uzvratu na Cipru igralo bez golova, pa je Omonia prošla dalje jer je u prvoj utakmici bilo 2:0 za ekipu iz Nikozije.

Bolje sreće nije bio ni beogradski Čukarički kojeg je izbacio austrijski Grodig. Sve je bilo riješeno već u prvom susretu, kad su u Beogradu Austrijanci slavili 4:0, no Čukarički je u drugom susretu bar malo ublažio dojam i pobijedio 2:1.

Nakon početnog vodstva austrijskog kluba nakon gola Karnera, Čukarički je preokrenuo rezultat, a golove za beogradski tim postigli su Bojić i Stojiljković.

I novosadska Vojvodina je imala težak zadatak nadoknaditi četiri gola prednosti Trenčina, no bili su nadomak produžetaka – susret u Novom Sadu završio je pobjedom domaćih 3:0. Golove za Vojvođane dali su Ivanić, Alivodić i Stojanović.

Jedini srpski predstavnik koji je imao veće šanse za prolaz bila je Jagodina, koja je na svom terenu dočekala rumunjski Cluj, no poraženi su minimalnim rezultatom čime su ispali iz europskih natjecanja. U prvoj utakmici odigrano je bez golova.

Ispala su i oba slovenska predstavnika – Gorica je bila lošija od norveškog Moldea, ali na svom terenu, dok je azerbejdžanski Neftci izbacio Koper.

Susreti trećeg pretkola igrat će se 31. srpnja, odnosno 7. kolovoza.

Izvor: Al Jazeera i agencije