Sarajevo u podne najzagađeniji grad svijeta

Iz godine u godinu, iz zime u zimu i iz kampanje u kampanju se ističe kako Sarajevo treba hitnu akciju za rješavanje zagađenosti zraka (Al Jazeera)

Bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo nastavlja dolaziti u pažnju svijeta sa negativnim informacijama, a kao i svake zime u posljednjim godinama i ovaj put je riječ o zagađenju zraka.

Kako pokazuju podaci specijaliziranog portala IQAir koji preti stanje zagađenosti zraka širom svijeta, u 12:00 sati po lokalnom vremenu je glavni grad Bosne i Hercegovine bio na prvom mjestu sa „veoma nezdravom“ vrijednošću indeksa od 269.

Nekoliko sati ranije je gora situacija samo bila u Kabulu, ali su se vremenske prilike promijenile u afganistanskoj prijestolnici.

Loš zrak je i u drugim dijelovima Zapadnog Balkana, pa je na drugom mjestu u podne bila kosovska prijestolnica Priština (indeks 261), Kabul je bio treći sa indeksom od 170, koliko je imao i glavni grad Sjeverne Makedonije Skoplje.

Iz godine u godinu, iz zime u zimu i iz kampanje u kampanju se ističe kako Sarajevo treba hitnu akciju za rješavanje zagađenosti zraka. Kao najveći krivci za ovakvo stanje u bh. gradu spominju se stari vozni park koji troši fosilna goriva, zatim grijanje domova na ugalj, kao i neregulirana stambena politika koja je doprinijela blokiranju protoka zraka.

Zabrana korištenja uglja

Ljekari ukazuju kako signal zagađenosti nije samo smog i magla koji su prisutni često u jutarnjim satima, te kako brojne štetne, toksične čestice u sarajevskoj kotlini dugo postoje u zraku.

Od novembra naredne godine u Kantonu Sarajevo trebala bi biti uvedena zabrana korištenja uglja, objavila je kantonalna Vlada i dodala kako je pokrenuta izrada Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period 2021-2031. godine.

Prema riječima ministra Faruka Kapidžića, Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva.

“U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom da je riječ o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mjere iz Akcionog plana, zabrana posjedovanja i korištenja uglja uvodi se od 1. novembra 2021. godine“, naveo je Kapidžić.

Zajedno sa izolacijom zbog korona virusa, naredni dani mogli bi postati dodatno opasni za zdravlje Sarajlija, kao i mnogih drugih bosanskohercegovačkih gradova poput Zenice, Lukavca, Tuzla, a i šire – Beograd, Priština, Skoplje, Zagreb…

Izvor: Al Jazeera