Sarajevo traži pravdu za Dženana i Davida

Stotine prosvjednika okupile su se u središtu Sarajeva kako bi iskazale potporu članovima obitelji Davida Dragičevića i Dženana Memića te iskazali nezadovoljstvo stanjem u bosanskohercehovačkom pravosuđu koje godinama nije u stanju rasvijetiliti okolnosti pod kojima su ta dvojica mladića smrtno stradala.

Obitelj Dženana Memića, mladića koji je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima početkom 2016. godine, nezadovoljna je odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je prihvatio žalbu kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima za mladićevu smrt.

Vrhovni sud naložio je novo vještačenje, iako je u prvostupanjskoj presudi Kantonalni sud naveo kako nema dokaza da se uopće dogodila prometna nesreća.

Novo suđenje počinje u utorak, 2. srpnja.

Memić najavio da će ‘pravdu uzeti u svoje ruke’

Muriz Memić, koji je organizirao skup pod nazivom “Pravda za Davida i Dženana”, rekao je da će, ukoliko državno tužiteljstvo ne riješi slučaj, pravdu za svog sina “uzeti u svoje ruke”.

U Sarajevo je stigla i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, mladića čija je također nerazjašnjena smrt u Banjoj Luci u ožujku 2018. godine potaknula najveće do sada prosvjede protiv vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

“U Banjaluci ne smijem izgovoriti ni ime svog djeteta. Kada to neko učini, hapse ga i progone”, kazala je okupljenima Radanović koja je zbog policijske represije morala napustiti državu i trenutno živi u Austriji kamo je bio prisiljen skloniti se i Davidov otac, Davor Dragičević.

Oni su i Davidovo tijelo ekshumirali s banjolučkog groblja te ga ponovno pokopali u Austriji. Najavili su da neće odustati od borbe za istinu o smrti sina.

Neproglašeno vanredno stanje

Entitetska policija je od prosinca prošle godine zavela neku vrstu neproglašenog izvanrednog stanja te legitimira i privodi svakoga tko bi u Banjoj Luci pokušao nastupiti kao pripadnik ili simpatizer skupine “Pravda za Davida”.

Radanović je kazala kako smrt dvojice mladića mora biti poticaj da se svi ljudi u BiH ujedine u zahtjevima za pravdom i da ne dopuste da ih se dijeli vještačkim granicama.

Dženan Memić kazao je okupljenima kako njegovu i obitelj Dragičević povezuje ista bol, ali i odlučnost da ne posustanu u iznošenju zahtjeva da se dozna istina i kazne ubojice i nalogodavci zločina počinjenih nad njihovim sinovima.

Prikrivanje istine

“Neću stati. Spreman sam uzeti pravdu u svoje ruke”, kazao je ogorčeni Memić koji sada čeka što će biti na novom suđenju dvojici muškaraca za koje Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu drži da su Dženanovu smrt prouzročili u prometnoj nesreći.

Muriz Memić uvjeren je kako u tužiteljstvu svjesno izmišljaju prometnu nesreću jer na taj način pokušavaju prikriti tko je doista ubio njegova sina.

“Forenzička struka kaže da su Dženan i David ubijeni. Nedostaje nam vladavina prava s jasnim zakonima i vlasti koja funkcionira u skladu sa zakonom. Mi to nemamo. Ovo nije borba samo za istinu već i za vladavinu prava”, kazao je na prosvjednom skupu Ifet Feraget, odvjetnik koji zastupa obje obitelji.

Izvor: Al Jazeera i agencije