Sarajevo Talks: Arapsko proljeće sedam godina poslije

Na konferenciji o Arapskom proljeću stručnjaci su analizirali događanja i odgovarali na pitanje šta se promijenilo.

U Sarajevu je podržana konferencija “Arapsko proljeće sedam godina poslije”, koju je organizovao Sarajevo Talks by Al Jazeera Balkans.

U panel-diskusiji, koja je održana u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, učestvovali su svjetski stručnjaci za Bliski istok.

Ta regija poprište je mnogobrojnih sukoba i ratova u posljednjoj deceniji, a posebnu pažnju privukli su nemiri u arapskom svijetu, poznatiji kao Arapsko proljeće.

Budući da u regiji, opterećenoj vlastitim problemima, ovoj temi nije posvećeno dovoljno pažnje, Al Jazeera Balkans organizirala je konferenciju na kojoj su svjetski i domaći stručnjaci analizirali dešavanja i odgovarali na pitanje šta se promijenilo sedam godina nakon Arapskog proljeća.

David Hearst, jedan od učesnika diskusije, rekao je u gostovanju na Al Jazeeri uoči konferencije da je proces koji je tada počeo još živ.

Dodao je da je došlo do kontrarevolucije i da je Arapsko proljeće izbrisalo element straha ljudi od vlasti.

Kazao je da je odgovor monarha na proteste bio brutalan.

Osim Hearsta, na konferenciji su govorili Galip Dalay, direktor za istraživanja Shark Foruma, Kamal Alam, sigurnosni analitičar s RUS Institutea, Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, i Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Media Networka.

Konferencija se mogla pratiti uživo u programu Al Jazeere Balkans.

Izvor: Al Jazeera