Sarajevo: Preminula beba oboljela od morbila, druga u kritičnom stanju

Cjepivo
Vlada ima cilj do kraja maja odobriti lijek protiv gripe Avigan za liječenje COVID-a 19 (EPA)

Sedmomjesečna beba, koja je oboljela od morbila, umrla je na Pedijatrijskoj klinici Sarajevo, a još je jedna u kritičnom stanju.

Prema informacijama koje je novinarima dao Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo, djevojčica nije bila vakcinirana. Zato apeluje na sve roditelje da se odupru antivakcinacijskom lobiju i da na vrijeme vakciniraju svoju djecu. 

U Sarajevu je povećan broj oboljelih od morbila ili ospica, a ukupno su 32 slučaja oboljelih od morbila prijavljena od početka mjeseca u tom gradu. Od početka godine ukupno je oboljelo 65 osoba.

Za samo četiri slučaja ne postoje podaci o vakcinalnom statusu, a svi su ostali nevakcinirani.

Prethodno je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obavijestio Ministarstvo zdravstva da je na području Kantona Sarajevo povećan broj oboljelih od morbila.

Zakonom obavezno vakciniranje

“Napominjemo da su morbili vakcinalno preventabilna bolest, protiv koje se daje vakcina MRP (Morbili, Rubeola i Parotitis) u obaveznom Programu imunizacija FBiH. Vezano za navedeno, JU Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je naložio svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenzivira provođenje mjera u skladu sa zakonskim obavezama i Planom eliminacije morbila i Vodičem za nadzor nad morbilima”, saopćeno je iz Zavoda.

Navode da je obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je drastično opao obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina, ali ne zbog nestašice vakcina nego zbog odbijanja roditelja da vakciniraju djecu iako je imunizacija protiv MRP-a obavezna. 

Pojačati promotivne aktivnosti

“Ministarstvo zdravstva je već početkom 2018. godine obavijestilo zdravstvene ustanove da je potrebno da se pojačaju promotivne aktivnosti, u koje treba da se uključe svi zdravstveni radnici, a posebno oni koji su direktno uključeni u program imunizacije, sa ciljem upoznavanja roditelja i javnosti o važnosti vakcinacije u sprečavanju zaraznih bolesti. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva roditelje koji nisu ispoštovali Program obavezne imunizacije da vakcinišu svoju djece, sa ciljem postizanja poboljšanja imunizacionog statusa djece i, u konačnici, poboljšanja kolektivnog imuniteta”, saopćili su. 

Napominju da je, u skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, te su promotivne aktivnosti u vezi sa značajem imunizacije zajednička društvena odgovornost.

Izvor: Al Jazeera i agencije