Sarajevo: Počeo regionalni sastanak, Albanija i Kosovo otkazali

Dvodnevnim samitom Procesa saradnje jugoistočne Evrope završava se predsjedavanje Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom (Fena)

Dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), kojim se završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom nazvanom „Bolja povezanost za bolji život“, počeo je danas sastankom šefova diplomatija zemalja članica Procesa u Sarajevu.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regije Evropskoj uniji, podsjeća agencija Fena.

Domaćin sastanka je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, a učestvuju ministri vanjskih poslova Srbije, Turske i Bugarske, Ivica Dačić, Mevlut Çavusoglu i Ekatarina Zaharjeva kao i predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Na sastanku su učestvovale i visoke delegacije učesnica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te je razgovarano je o evropskim integracijama, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a te regionalnim procesima.

Raskrsnica različitih kultura i tradicija

Samit se održava bez predstavnika Kosova i Albanije koji su u otkazali učešće jer smatraju da sve države nemaju jednak tretman.

inistar Crnadak u obraćanju je skrenuo pažnju na značaj jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta.

Istaknuo je potrebu zajedničkog suočavanja sa svim savremenim izazovima, kao i činjenicu da današnje vrijeme pruža ogromne potencijale koje treba iskoristiti za zajednički prosperitet.

Naglasio je značaj povezanosti među zemljama regije, ne samo u infrastrukturnom smislu, već i u pogledu digitalne, privredne, kulturne povezanosti, kao i povezanosti među mladima.

Ocijenio je da je to preduvjet za postizanje bržeg ekonomskog rasta, modernizacije, održivog razvoja, kao i sveukupnog prosperiteta žitelja cijele regije.

Posebno je skrenuo pažnju na neophodnost brže integracije regije u Evropsku uniju, naglašavajući da je to od koristi ne samo za Jugoistočnu Evropu, već je u interesu cijelog evropskog kontinenta.

Drugi dan samita bit će upriličen na Jahorini kada bi se okupljenima trebali obratiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo uslijediti usvajanje Deklaracije samita.

Sastanak je neslužbeno počeo u nedjelju navečer, večerom dobrodošlice za učesnike u Istočnom Sarajevu.

Svoje drugo predsjedanje SEECP-om Bosna i Hercegovina je preuzela u aprilu 2018. godine od Slovenije.

Albanija solidarna s Kosovom

Samit se održava bez predstavnika Kosova i Albanije koji su u otkazali učešće jer smatraju da sve države nemaju jednak tretman.

Ministar vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj na Twitteru je saopštio da je Albanija otkazala učešće zbog odnosa organizatora prema Kosovu.

“Albanija otkazuje učešće na samitu SEECP-a u znak solidarnosti s Kosovom. Odnos organizatora prema Kosovu je neprihvatljiv i suprotnosti je s ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti. Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno”, poručio je Cakaj.

Albanija je ovakav potez povukla nakon što je predsjednik Kosova Hashim Thaci na društvenim mrežama objavio da je, uprkos “volji i spremnosti” da učestvuje na samitu, odlučio da ne dođe u Sarajevo, zbog “ponižavajućeg poziva sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine” Milorada Dodika.

“Kosovo je uvijek bila spremno za dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i za uzajamno priznavanje. Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj s organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima je jednak tretman s drugim zemljama učesnicama”, kazao je Thaci.

Dodao je da je ponašanje predstavnika Bosne i Hercegovine “neprihvatljivo i paradoksalno”.

“Predstavnici Bosne i Hercegovine primjenjuju sasvim antievropsku praksu, koja se ne razlikuje od one u Srbiji. S takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja Zapadnog Balkana ostaju nedostižan preduslov na putu ka članstvu u EU. Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i euroatlanskoj budućnosti, ali ne dozvoljava diskriminaciju od bilo koga”, poručio je Thaci.

I predsjednik Turske Recep Tayyip boravi u posjeti Sarajevu povodom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Agencije