Sarajevo: Plavi i bordo ćevapi uoči derbija

Željo ili Sarajevo? Plava ili bordo boja? To je jedno je od prvih pitanja koje će vam postaviti stanovnici bh. prijestolnice kada dođete u Sarajevo. Morate dobro razmisliti šta ćete odgovoriti, pogotovo ako ne znate u kojem dijelu grada se nalazite, piše agencija Anadolija.

„Plava ili bordo?“ – pitanje je od presudnog značaja, posebno kada se približava još jedan, ovaj put 104. vječiti derbi nogometnih klubova Željezničar i Sarajevo.

Jedan grad,dva nogometna tima. Podijeljeni navijači, ugostiteljski objekti, gradski kvartovi. Ljuti “neprijatelji” uoči i tokom derbija.

Da je fudbal i navijanje u srcima Sarajlija potvrđuju čak i nazivi ćevabdžinica. “Željo” sa jedne, a “Petica – Ferhatović” s druge strane sarajevske Baščaršije.

Šahin i Hasan Memeti, vatreni navijači kluba iz poznate “Doline ćupova”, svojim ćevabdžinicama su dali ime po omiljenom klubu. Rodom su iz makedonskog Gostivara, ali u mlađim danima nisu propuštali nijednu utakmicu “plavog” tima.

Na drugoj strani je ćevabdžinica navijača rivalskog kluba – Sarajeva. Vlasnik je Nijaz Ferhatović, bivši nogometaš FK Sarajevo. Druže se oni, sjede zajedno, ali je pred derbi drugačija situacija. Tada se zna gdje je kome mjesto.

Stres i nervoza u iščekivanju derbija

Prvi profesionalni ugovor Nijaz je potpisao 1973. godine, a od nogometa se oprostio 1985. godine.

Kako kaže, već tri decenije profesionalno ne igra nogomet. Međutim, ostala je tradicija da simpatizeri Sarajeva na ćevape dolaze kod njega u “Peticu”, dok Željini navijači idu u “Želju”.

Govoreći o derbiju Željo – Sarajevo, koji se igra u nedjelju, Ferhatović pojašnjava da je opušten sve dok se ne približi dan odigravanja susreta.

“Onda već počinje neka trema. Stalno razmišljaš o tome kako bi bilo dobro da pobijedimo. Lakše je živjeti, hodati… Hodaš uzdignute glave, ali kad izgubimo – sakrijem se, kao što je bio slučaj i dok sam bio fudbaler”, ispričao je Ferhatović za Anadoliju.

Pojasnio je da više ne ide na utakmice.

“Ipak, džaba, to je jače od mene. Strah me gledati od nekakve želje za pobjedom”, kazao je Ferhatović.

I danas, pojašnjava, postoje stres i nervoza u iščekivanju derbija. U kući Ferhatovića je najnormalnije da se pred derbi razgovara o “utakmici svih utakmica” i razmjenjuje mišljenje.

‘Bolje da sam nogu slomio’

Kako kaže Ferhatović, njemu je FK Sarajevo i danas u srcu i duši i ne odustaje od njega. Prisjetio se i jedne utakmice sa Željom ‘80-ih godina prošlog stoljeća, kada mu je lopta prošla ispod noge i kada su primili gol.

“Došao ja kući i moja mati meni kaže, ma dobro je da si ti živ i zdrav. Kažem ja njoj, bolje da sam nogu slomio, nego što je lopta prošla ispod noge”, ispričao je Ferhatović.

Tvrdi da se i dan-danas sjeti te situacije.

“Ja sam tu rođen. Amidža Asim Ferhatović Hase bio je fudbaler… Kad izgubimo od Želje radije ne bih izlazio iz kuće, stid me i sram. Međutim, kada dobijemo utakmicu onda samo hodam”, priča Ferhatović.

Biti fudbaler je neka vrsta tradicije u porodici Ferhatović. Za Sarajevo su igrali i njegovi sinovi, Amar i Nidal.

“Sada imam unuka pa ako Bog da i on će biti fudbaler Sarajeva”, kaže Ferhatović kroz smijeh.

Međutim, ističe, fudbal nekada i sada se mnogo razlikuje.

“U derbijima je uvijek šansa bila pola-pola, ne zna se. Zavisi od dana, sreće, trenutka, pojedinca”, kazao je Ferhatović govoreći o prognozi za derbi u nedjelju.

‘Kada izgubimo sagnemo glavu’

Šahin i Hasan Memeti, dva brata koji drže ćevabdžinice “Željo 1” i “Željo 2”, vatreni su navijači kluba s Grbavice.

Abid Šaćiri u čevabdžinici “Željo” radi već 30 godina.

“Naš gazda je bio, a i danas je vatreni navijač Želje. I jedan i drugi gazda imaju vrlo korektne odnose s klubom. Mi smo uvijek bili i bit ćemo uz klub”, priča Šaćiri.

Šaćiri pojašnjava da nije uvjet da uposlenici moraju navijati za Želju, ali da su uglavnom svi za “plavi tim”.

“Bili smo uz Želju i u dobru i zlu. Kod nas dolaze i navijači Sarajeva, šalimo se zajedno. Kada mi izgubimo sagnemo glavu, a isto je i s njima”, priča Šaćiri o navijačima Sarajeva koji dolaze u njihov ugostiteljski objekat.

Dodaje kako su navijači Sarajeva tokom derbija žestoki neprijatelji, ali da se druže nakon sudijskog zvižduka.

“Kada Sarajevo igra s bilo kojim drugim klubom ja ću navijati za njega”, poručio je Šaćiri.

Kvalitet fudbala nije kao nekad

Međutim, prema njegovim riječima, euforija pred derbi je ranije bila drugačija u odnosu na danas.

“Ne gubi se duh, ali takvo je vrijeme došlo. Kvalitet fudbala nije odgovarajući da bi bilo kao što je bilo nekad. Osjeti se da će biti derbi. Priča se o tome”, ispričao je Šaćiri.

Dodao je da on ide gledati utakmice jedino kada može, ali će u svakom slučaju i na sutrašnjem derbiju biti nekoliko uposlenika ćevabdžinice “Željo”, koji će s tribina dati podršku svom voljenom klubu.

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva će u nedjelju 2. septembra od 13:30 sati na stadionu “Grbavica” odigrati 104. vječiti prvenstveni derbi, nakon kojeg bi jedna od ekipa mogla preći u vodstvo u međusobnim duelima.

U dosadašnjim prvenstvenim duelima imaju identičan broj pobjeda, po 30, uz 43 remija, piše Anadolija.

Izvor: Agencije