Sarajevo: Osnovne škole na udaru štednje

Vlada Kantona Sarajevo kreće s politikom racionalizacije troškova. Minus u blagajni planiraju nadoknaditi uštedama na svim poljima, ali prve na udaru našle su se sarajevske osnovne škole.

Prema planu resornog ministarstva, spajanje manjih škola u takozvane područne pogodit će sve koje imaju manje od 18 odjela.

Počinje sat u Osnovnoj školi “Hasan Kikić”. U jednom od ukupno 14 odjela. Iduće godine ova će škola obilježiti šesto desetljeće postojanja.

Međutim, zbog novog programa racionalizacije, roditelji brinu da bi ona mogla biti i posljednja.

“Mi smo potpisali peticiju prije svega, jer želimo da naš stav bude vrlo jasno artikulisan vezano za prijedlog resornog ministarstva – to je da smo mi protiv toga. Pročitali smo prijedlog. Smatramo ga nedovoljno obrazloženim, nedovoljno argumentovanim, neutemeljenim, ukratko neozbiljnim”, kaže Zineida Babović, roditelj.

Direktor: Nema analiza koje pokazuju opravdanost

Peticiju je potpisao i istaknuti romski aktivist Dervo Sejdić. Njegovo, kao i djeca brojnih romskih obitelji, pohađaju ovu školu. Značajna je, kaže, za integraciju Roma.

“Zato što su prihvaćeni na način da im se da kvalitet, da ih se ne omalovažava, ne diskriminira i ne isključuje. 99 posto romskih roditelja će dati identičan odgovor u smislu hoćemo li i gde ćemo slati našu decu u školu”, kaže Sejdić.

Kantonalno Ministarstvo poslalo je u svibnju školama plan racionalizacije. U naslovu stoji da je cilj unaprjeđenje kvalitete nastave i isplate tužbi zaposlenika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Za Asima Torlaka, direktora škole koja je dobitnica Šestoaprilske nagrade i povelje Lige humanista, to nije dovoljno.

“Ovdje ne postoje nikakve analize kvalitativne ni kvantitativne koje bi pokazale ekonomsku opravdanost takvog poteza, a da ne govorim da ne postoje nikakve studije sa aspekta pravnog, socijalnog, kulturološkog”, kaže Torlak.

U Ministarstvu navode kako značajan broj škola u općinama Centar i Stari Grad ne ispunjava zakonske uvjete za rad u odnosu na broj učenika i odjela.

Zbog toga je, dodaju, potrebno transformirati određeni broj škola u područne, o čemu će odluku donijeti nakon detaljne analize.

Škole i roditelji – mislite na dobrobit zajednice

U školi “Hasan Kikić” nastavnik matematike računa da negativne efekte neće biti moguće izbjeći.

“U Kantonu Sarajevo planiraju da u naredne tri do četiri godine pokriju deficit veći od 45 miliona evra koji postoji. Kako obrazovanje čini najveći deo, blizu 35 posto budžeta kantona, u Ministarstvu finansija kažu da uštede u toj oblasti treba da budu najveće”, javlja reporterka Al Jazeere, Nataša Krstin.

“Racionalizacija koja se najavila inicijativom resornog ministra ne znači da ostala ministarstva takođe ne planiraju ili ne trebaju da planiraju slične racionalizacije”, kaže Jasmin Halebić, ministar financija Kantona Sarajevo.

Ipak, do sada svoj plan nisu obznanila. Ministar zbog toga hvali kolegu iz resora obrazovanja. S druge strane, škole i roditelji uglas traže – mislite na dobrobit zajednice.

Izvor: Al Jazeera