Sarajevo: No East, No West

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte te obrazovne programe za mlade književne kritičare (Anadolija)

Prvi internacionalni festival književnosti Bookstan pod sloganom “No East, No West”, u organizaciji Izdavačke kuće Buybook, bit će održan od 25. do 28. jula na prostoru Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Kurator ovogodišnjeg festivalskog izdanja je pisac Aleksandar Hemon, zahvaljujući kojem u Sarajevo stižu neki od najznačajnijih američkih autora, agenata, kritičara i urednika.

Svake godine Bookstan će imati zemlju u fokusu, a ove godine će to biti Turska, s autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem.

Njih će predstaviti direktorica agencije Kalem Nermin Mullaoglu, rekao je direktor Buybooka Damir Uzunović.

U regionalnom programu autore će predstaviti izdavači Fraktura iz Zagreba, Buka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva.

Radionice za kritičare

Nerzuk Ćurak, Mustafa Zvizdić, Nihad Hasanović, Aleksandar Hemon, Lejla Kalamujić su neki od bosanskohercegovačkih autora čiji će novi naslovi biti predstavljeni u programu Bookstana.

U goste dolaze pisci Bekim Serjanović, Andrej Nikolaidis te Milorad Popović.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare, kao i prodajnu izložbu knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača, javlja Anadolija.

U ulozi moderatora i predavača na festivalskim radionicama bit će John Freeman, Edin Pobrić, Amila Buturović, Teofil Pančić, Adisa Bašić, Ahmed Burić, Nermin Mollaoglu i drugi.

Svako festivalsko izdanje pratit će i koautorski angažman međunarodno priznatih pisaca.

Izvor: Agencije