Sarajevo na kreativnoj listi UNESCO-a

Zahvaljujući filmu, UNESCO je prepoznao kreativnost Sarajeva (EPA)

Sarajevo se našlo među novih 66 gradova svijeta koji su upisani na UNESCO-ovu listu kreativnih gradova, javljaju agencije.

Poslije Vranja iz Srbije, Sarajevo je drugi grad iz zemalja regije koji se našao na toj listi.

Sarajevo je prepoznato u području filma, čemu naročit doprinos daje Sarajevo Film Festival, prenosi Klix.

UNESCO-ovi kreativni gradovi, navodi se, daju opipljiv, odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i djelovanje.

Grad filma

Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskom nivou.

“Ovi gradovi širom svijeta, svaki na svoj način, čine stubove kulture, a ne dodatkom njihove strategije”, izjavila je Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a.

Dodala je i da kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i da su posebno važni za mlade generacije.

Kao “gradovi filma”, osim Sarajeva, na listu su upisani Valadolid (Španija), Potsdam (Nemačka), Mumbai (Indija) i Welington (Novi Zeland).

Oni su se tako filmskom svijetu UNESCO-a priključili gradovima iz Velike Britanije, Sjeverne Makedonije, Južne Koreje, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Zajednička misija

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a danas ima ukupno 246 gradova.

Od gradova iz regije na listu je upisano i Vranje zbog doprinosa u muzici.

Gradovi članovi koji čine dio ove liste dolaze sa svih kontinenata.

Cilj je da svi gradovi rade na zajedničkoj misiji, a to je stavljanje u fokus svojih urbanističkih razvojnih planova kreativnosti i kreativne ekonomije kako bi gradovi postali sigurni, otporni, uključivi i održivi, u skladu s Agendom Ujedinjenih naroda 2030 za održivi razvoj.

Izvor: Agencije