Oglasi

Sarajevo je danas najzagađeniji grad u svijetu

Vrijednosti indeksa kvaliteta zraka od 201 do 300 može izazvati ozbiljnije zdravstvene učinke, navodi se u upozorenju.
Sarajevo je danas bilo zagađenije od PekingaReuters

Sarajevo je u nedjelju, sa 304 AQI (indeks kvalitete zraka), u 16.00 sati bio najzagađeniji grad u svijetu, objavila je Vlada Sjedinjenih Američkih Država, prema podacima koje prikuplja iz gradova gdje su smještene ambasade te zemlje.

Agencija Patria javlja da je indeks kvalitete zraka u subotu navečer bio na sličnom nivou, kada je također prelazio 300 jedinica što je smatra vrlo opasnim.

"Vrijednosti AQI između 201 i 300 može izazvati ozbiljnije zdravstvene učinke“, navodi se u upozorenju, u kojem je objašnjeno i to da Ambasada SAD-a u Sarajevu posjeduje opremu za praćenje kvaliteta zraka.

Sarajevo zagađenije od Pekinga

Rezultati ovog praćenja dostupni su javnosti na web stranici Air Now agencije za zaštitu okoliša.

Podaci o kvaliteti zraka prikupljeni u Ambasadi SAD-a mogu se razlikovati od ostalih monitora koji se nalaze u Sarajevu, budući da se podaci iz jedne kontrolne stanice ne mogu primijeniti na cijeli grad.

Sarajevo je danas bilo zagađenije od Pekinga, čiji je indeks kvalitete zraka iznosio 242.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.