Sarajevo: Izložba o mentalnom zdravlju u BiH

Fotograf je inspiracuju za izložbu dobio tokom druženja s članovima centara za mentalno zdravlje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Fotodokumentarna izložba o mentalnom zdravlju “Čovjek je čovjek”, s potpisom fotografa Armina Smailovića, bit će postavljena od 20. do 24. novembra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ova izložba, kao dio kampanje koja u fokus stavlja značaj mentalnog zdravlja i činjenicu da su osobe koje imaju iskustvo mentalnih poremećaja naši susjedi, kolege, saradnici i prijatelji, prikazuje isječke iz života ljudi s mentalnim poremećajima i šalje poruku da je oporavak moguć ako postoji adekvatna podrška.

“Osobe s mentalnim poteškoćama, posebno one s težim poteškoćama, još uvijek predstavljaju jednu od najmarginaliziranijih grupa u bh. društvu, a izložene su različitim stereotipima i predrasudama, jer se smatraju disfunkcionalnim i samim tim se isključuju iz društva”, kaže za Al Jazeeru Dženita Hrelja-Hasečić, direktorica na Projektu mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini.

‘BiH primjer u regiji i šire’

Istakla je da je dugogodišnjom reformom u oblasti mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini ipak postignuto jačanje centara za mentalno zdravlje, kojih u ovoj zemlji imaju 74 zajednice u okviru domova zdravlja.

Službe u fokus usluge stavljaju očuvanje preostalih mentalnih kapaciteta i kod osoba koje imaju najteže poremećaje, što podrazumijeva i njihovo uključivanje u planiranje i provođenje tretmana usmjerenog na oporavak.

“Napredak je vidljiv i kroz osnivanje i rad udruženja, koja su upravo formirale i vode osobe s mentalnim poteškoćama, najčešće u saradnji s profesionalcima, po čemu Bosna i Hercegovjna predstavlja primjer u regiji i šire”, kaže Hrelja-Hasečić.

Dodaje da ova udruženja provode brojne aktivnosti u svojoj zajednici kojima posredno utiču na smanjenje stigmatizacije svojih članova, ali i općenito osoba s mentalnim poremećajima, koje onda lakše traže i dobijaju uslugu koja će im pomoći u oporavku i aktivnom uključivanju u zajednicu.

Bit će predstavljene 74 fotografije

Izožba u Historijskom muzeju sastoji se i od interaktivnog dijela, koji podrazumijeva da će posjetitelji imati priliku razgovarati s osobama čiji će isječci iz života biti predstavljeni na 74 izložene fotografije te čuti njihove životne priče.

Fotograf Armin Smailović inspiracuju za izložbu dobio je tokom druženja s osobljem centara za mentalno zdravlje i članovima i članicama udruženja za podršku osobama s mentalnim poteškoćama.

Nakon postavke u Historijskom muzeju Bosna i Hercegovine, izložba će biti dostupna za javnost i na platformi Asocijacijaxy.org, kao dio kampanje usmjerene za smanjenje diskriminacije prema osobama s mentalnim poteškoćama i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera