Sarajevo: Halilović novi policijski komesar

Halilović je na ovoj poziciji naslijedio Vahida Ćosića koji je 18. novembra prošle godine smijenjen (Fena)

Mevludin Halilović imenovan je za novog policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo (KS).

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade kantona.

Novi policijski komesar u MUP-u KS je do sada vršio funkciju načelnika Sektora uniformisane policije u ovom Ministarstvu, a u proteklih pet mjeseci obavljao je i funkciju v.d. policijskog komesara MUP-a KS.

Mandat policijskog komesara traje četiri godine.

Halilović je na ovoj poziciji naslijedio Vahida Ćosića koji je 18. novembra prošle godine smijenjen nakon što je Vlada KS prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora.

Smijenjeni Ćosić

Nezavisni odbor je, na vlastitu inicijativu, 12. oktobra poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova te su u tom smislu prikupljene informacije od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije Bosne i Hercegovine.

Izvršenom analizom prikupljene dokumentacije, kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je kako Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlasti.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić je podnio inicijativu za smjenu policijskog komesara 21. oktobra, nakon što je Vlada KS-a održala vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji na području KS-a.

Protiv Ćosića je ranije pokrenut disciplinski postupak zbog davanja netačnih podataka te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u “slučaju Dženan Memić”, na osnovu zaključka Komisije za sigurnost KS-a.

Tada je predsjedavajući Nezavisnog odbora Dragan Međović kazao kako je Odbor utvrdio da je u jednom dijelu prve tačke komesar počinio prekršaj, zbog čega je kažnjen.

Izvor: Al Jazeera i agencije