Sarajevo: Dan žalosti, komemoracija i sahrana ubijenim policajcima

Akcija pronalaska ubica policajaca i dalje traje (Al Jazeera)

Danas će se sali Općine Novi Grad u Sarajevu s početkom u 10.30 sati obaviti komemorativna sjednica povodom tragične smrti policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, javlja Fena.

Sprovod policijskom službeniku Davoru Vujinoviću, obaviti će se u ponedjeljak, u 12.15 sati na gradskom groblju „Sv. Josip“ u Općini Centar, a dženaza policijskom službeniku Adisu Šehoviću, istog dana u 14.30 sati na mezarju Buća Potok, općina Novi Grad.

Odlukom vlasti, ponedjeljak je proglašen danom žalosti u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Agencija Anadolija sinoć je javila da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, do sada su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo saslušali i ispitali 49 osoba, radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva pripadnika Uprave policije.

Kako navode iz MUP-a Kantona Sarajevo i Tužilaštva Kantona Sarajevo većina njih je i kriminalistički obrađena u prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. 

U akciju pronalaska počinitelja ubistva pripadnika, koja još traje, uključene su gotovo sve policijske agencije i to MUP KS, MUP RS-a, FUP, SIPA i Granična policija BiH, dok asistenciju pruža i OSA BiH. 

Mirno okupljanje građana Sarajeva 

U toku prethodna dva dana, između ostalog, izvršeni su pretresi na 12 lokacija na području Republike Srpske. 

Zasad nepoznate osobe, 26. oktobra su u ranim jutarnjim satima pucale na policijske službenike Šehovića i Vujinovića, dok su bili na dužnosti na području sarajevske općine Novi Grad.

Šehović je preminuo na mjestu nesreće, a usljed teških povreda, Vujinović nekoliko sati kasnije.

Danas će se, u organizaciji udruženja „Val“ na Trgu djece Sarajeva s početkom u 18 sati  odati mirno okupljanje u znak podrške pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Fena prenosi da će sudionici najavljenog okupljanja odati počast te uputiti apel za urgentno djelovanje svih nadležnih aktera kako bi se stanje sigurnosti u glavnom gradu BiH unaprijedilo, a svaki pokušaj njegovog narušavanja odlučno osujetio.

Kako se očekuje, mirnom okupljanju pridružit će se i članovi Sindikata policije KS-a, kao i predstavnici brojnih drugih organizacija i institucija.

Izvor: Agencije