Sarajevo Business Forum most sa Kinom

Novi element 16+1 učinit će Sarajevo Business Forum privlačnijim, kazala ambasadorica Kine u Sarajevu (Anadolija)

Poslovni forum “Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope”, koji će u okviru Sarajevo Business Foruma (SBF) biti održan 4. i 5. maja u Sarajevu, bit će prilika koja će stvoriti nove investicije, nova zapošljavanja, novi imidž BiH te novi imidž regije, poručeno je na konferenciji u Sarajevu.

Konferenciju organizira Bosna Bank International (BBI) Sarajevo u saradnji sa Islamic Development Bank Groupom i pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vanjskotrgovinske komore BiH i mnogih kompanija u BiH, prenosi agencija Anadolija.

“Ove ćemo godine Forum 16+1, odnosno Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, čiji je član BiH, spojiti sa SB Forumom, koji se tradicionalno održava u BiH, i na taj način napraviti veliki i najznačajniji biznis-forum ove godine, ne samo u BiH nego u mnogo široj regiji Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kineska preduzeća

Kako je kazao, na današnjem sastanku su određeni sektori u kojima se smatra da Bosna i Hercegovina ima određene komparativne konkurentske prednosti koje mogu biti atraktivne za investiranje u BiH, pa i regiju. Riječ je o sektorima energetike, transportne infrastrukture, poljoprivrede, industrije, turizma, razvoja malih i srednjih preduzeća.

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo pozdravila je organiziranje VII poslovnog foruma u Sarajevu, koji je fokusiran na saradnju 16 zemalja regije i Kine, istakavši da je SBF idealna platforma za promociju ekonomske saradnje u regiji.

“Uvjereni smo da će novi element 16+1 učiniti Sarajevo Business Forum privlačnijim. Uvjereni smo da će ova forma biti uspješno održana i učinkovito unaprijediti saradnju Kine i Bosne i Hercegovine, kao i saradnju 16+1 te ekonomski razvoj BiH”, poručila je ambasadorica.

Istakla je da je Kineska ambasada u BiH spremna intenzivno sarađivati s organizatorima Foruma i pružiti im pomoć i podršku u organizaciji, dodavši kako će ohrabriti više kineskih preduzeća da dođu u Sarajevo i uzmu učešće na Forumu u maju.

Energetika u fokusu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović podsjetio je da je SBF dio dogovora sa samita na najvišem nivou u novembru 2015, kada je BiH dobila organizaciju tog foruma.


Šarović najavio potpisivanje važnih ugovora [Anadolija]

“Zajedničkim snagama organizovaćemo Sarajevo Business Forum pod osnovnom temom ‘Kina plus 16 perspektive’. To je ono što je, rekao bih, matrica ovog događaja. Uvjeren sam da će ovo biti najveći regionalni biznis-forum organizovan ikad, i to će biti osnova još značajnije pozicioniranje SBF-a u budućnosti”, poručio je Šarović.

Najavio je da će se na tom događaju potpisati neki od značajnijih ugovora, posebno u oblasti energetike, gdje su, kako je kazao, pripreme u toku.

Direktor BBI-a Amer Bukvić zahvalio je na saradnji bh. institucija i medija u organiziranju VII Sarajevo Business Foruma za koji je istakao da je projekat svih.

“Ovo je private public partnership u punom smislu te riječi, gdje privatni sektor i državna uprava pokušavaju da naprave ambijent koji će stvoriti nove investicije, nova zapošljavanja, novi imidž BiH, novi imidž regiona”, poručio je Bukvić.

Izvor: Agencije