Sarajevo: Bez dogovora o izborima u Mostaru

Cormack je najavila da i dalje ostaju opredijeljeni traženju rješenja (Fena)

Čelnici tri vladajuće stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su se večeras sastali s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, kako bi riješili pitanje održavanja izbora u Mostaru, nisu postili dogovor.

Nakon sastanka su kazali da nisu daleko od rješenja, te da će u narednom periodu, najkasnije za deset dana, pokušati postići dogovor.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je novinarima kazao da su svi opredijeljeni da izbori budu 2. oktobra.

“Večeras smo još jednom raspravili sve ideje i prijedloge uz određene razlike koje postoje, a koje se mogu premostiti određenim političkim dogovorima. Istina, te političke dogovore smo prokockali posljednjih  šest mjeseci. Ja sam uvjerenja da se mogu napraviti do izbora, a svakako da se moraju napraviti, ako će se praviti u ovoj godini, sve izvan toga neće ići“, istakao je Čović.

Naglasio je da je optimističan o tom pitanju te da će u narednih nekoliko dana učiniti sve da se nađe zajedničko rješenje.

“Nismo došli do kraja, ali nismo ni daleko od toga da vratimo povjerenje, jer ako povjerenja bude, dogovor je postignut“, kazao je Čović.

Izetbegović: Traži se kompromis

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je podsjetio da su SDA i HDZ ranije bili blizu rješenja, ali da je došlo do “razlaza”. Stoga je izrazio zadovoljstvo što su  ambasade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva pomogle da čelnici stranaka sjednu i pokušaju približiti stavove.

“Prisustvo SBB-a mislim da bi moglo biti od pomoći, da se intenzivno nastavi tragati za srednjim rješenjem. Mislim da daleko nismo, mi ćemo u SDA i večeras nastaviti, da vidimo možemo li na prijedlozima HDZ-a doći do zajedničkog stava“, istakao je Izetbegović.

Dodao je da ambasade koje su pomogle ovom sastanku obavezuju stranke da se dogovore i da tragaju za kompromisom.

“Ako ne napravimo ništa u narednih deset dana, teško da ćemo išta uraditi“, poručio je.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić je rekao da je koalicija SDA-SBB BiH imala i ovoga puta jedinstven stav, a to je da nisu mogli pristati na stajališta HDZ-a.

Kazao je da će naporno raditi narednih dana da dogovor bude postignut.

Cormack je najavila da i dalje ostaju opredijeljeni da se radi na traženju rješenja.

“Međutim, političke stranke nisu pokazale spremnost da ostave po strani svoje utvrđene pozicije“,  istakla je.

Dodala je da se mora nastaviti raditi na traženju rješenja iako do izbora nije ostalo mnogo vremena.

Razgovori će se nastaviti narednih dana.

Presuda Ustavnog suda BiH

Lokalni izbori u BiH će biti održani u oktobru.

U Mostaru, lokalni izbori nisu održani ni prije četiri godine.

Od tada nema ni Gradskog vijeća, a da bi se novo uopće i izabralo, mora se provesti presuda Ustavnog suda BiH iz 2011. godine i održati izbori.

Pitanje Mostara je rješavano u Daytonu, prijelazna rješenja nudio je nekadašnji evropski administrator grada Mostara Hans Koschnick, Statut nametnuo Visoki predstavnik i konačno presudio Ustavni Sud BIH.

Izvor: Al Jazeera i agencije