Sarajevo: 20. godišnjica masakra u Ferhadiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović polaže cvijeće na mjestu gdje se desio zločin prije 20 godina (Fena)

U Sarajevu je u nedjelju obilježena 20. godišnjica od prvog masakra u ulici Ferhadija.

Delegacije Predsjedništva BiH, dužnosnici, kao i roditelji i rodbina poginulih, položili su cvijeće i odali počast žrtvama, javlja agencija Anadolija. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisjetio se jednog od najtežih dana u toku okupacije Sarajeva.

„Na ovom mjestu je, prije 20 godina, počelo masakriranje Sarajlija. Bio sam tu kada se masakr desio, gledao sam izbliza. To je jedna od najužasnijih stvari koje sam vidio. To je trajalo… Granate su sporo išle i ja sam gledao kako udaraju u fasade, ljude u leđa… Užasan događaj“, rekao je Izetbegović.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, naglasio je kako je ovo veoma tužna godišnjica, ali nažalost ne i jedina koja se obilježava na mjestima kojih je u Sarajevu mnogo.

„Danas, podsjećajući se na 26 nevino ubijenih i 108 teško ranjenih ljudi, koji su čekali u redu za hljeb, sjećamo se i svih onih koji su, na raznim lokacijama u gradu Sarajevu ubijani zbog toga što su htjeli da žive slobodno.

Ovime odajemo počast našim nevino ubijenim građanima i šaljemo poruku svijetu, našem okruženju, da ono što se desilo u Sarajevu kroz sistematsko ubijanje i držanje grada pod opsadom preko 1.400 dana, ne smije niko nikad da zaboravi i nikome ne smije da se ponovi.

Današnji dan budi strašne slike koje su obišle svijet i ostavile prazninu u našim dušama i srcima“, istakao je Musić.

Izvor: Agencije