Saradnja Makedonije i BiH na putu ka EU

Predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov doputovao je u Bosnu i Hercegovinu u čijoj su ga prijestolnici, uz najviše vojne počasti, dočekali članovi državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Obje države žele poboljšati međudržavne odnose, a jedan od koraka je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka.

Makedonija i BiH dokaz su da su u jugoistočnoj Evropi moguće multietničke države, zaključili su članovi dviju delegacija, čija je zajednička želja evropska budućnost.

„Ono što je vrhunski prioritet i vama i nama jeste kako da postanemo članice i dio EU, odnosno, kako da postignemo evropske standarde i principe, te kako da naši građani počnu da žive te principe“, izjavio je Ivanov.

Dvije države su do sada potpisale dvadesetak ugovora, a s ovim, iz oblasti zdravstva i medicinskih nauka, unaprijedit će razmjenu znanja i informacija. U budućnosti će, tvrde, raditi na ekonomskim pitanjima.

Spor Makedonije i Grčke

Grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos poslao je pismo sa memorandumom za razumijevanje svom makedonskom kolegi Nikoli Popovskom.

Avramopoulos predlaže da se u rješenju spora o imenu Makedonije koristi geografska odrednica, kao i da će dogovoreno ime biti za sveukupnu upotrebu.

Također, dvije zemlje će potencirati da nemaju teritorijalne pretenzije i da će se suzdržavati od propagande i korištenja simbola iz historijskog i kuturnog naslijeđa. 

Makedonska Vlada je saopćila da će s velikom pažnjom razmotriti pismo.

“Ne bih želio da zloupotrebljavamo ovu posjetu Bosni i Hercegovini za naša interna pitanja. Samo moram reći da mi imamo bilateralni sporazum sa Grčkom od 1995. godine, i on se mora poštovati”, rekao je predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov.

„U toku današnjeg razgovora pokušali smo doći do rješenja koja bi dodatno potaknula ekonomsku saradnju dviju zemalja“, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

„Ukupna razmjena između dvije zemlje u 2011. godini, iznosila je 237 miliona KM, i vjerujemo da se ona može značajno povećati.”

Ali, 120 miliona eura nije dovoljno. Makedonska strana je predložila da se što prije usvoji i potpiše sporazum o izbjegavanju dvojnog oporezivanja.

Nema otvorenih pitanja

Žuri se i jednima i drugima, ali rokovi još nisu precizirani.

„Ja sam pozvao prijatelje iz Makedonije da sljedećeg maja budu na business forumu, jer neće se samo upoznati sa mogućnostima BiH, nego sresti biznismene koji mogu pokrenuti biznise u Makedoniji, sa raznih dijelova svijeta. To je dobra pijaca na koju ljudi dođu da vide šta se može ponuditi u regionu. I makedonska strana će biti prisutna“, kazao je Izetbegović.

O odnosu prijateljskih država, članovi makedonske delegacije razgovarali su i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, navela je novinarka Al Jazeere iz Sarajeva Nadina Maličbegović.

„Na sastanku makedonskog predsjednika i predstavnika bh. vlasti je ustanovljeno kako ne postoje otvorena pitanja između dvije zemlje, ali postoje zajednički interesi – ekonomska saradnja i Evropska unija“, dodala je Maličbegović.

O tim zajedničkim interesima razgovarat će i u petak s predstavnicima bh. entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović i zamjenik ministra zdravstva Makedonije Jovica Andovski potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka. 

Izvor: Al Jazeera i agencije