Oglasi

Saradnik Abu Hamze priznao krivicu

Haroon Aswat izjasnio se krivim za pokušaj organiziranja kampa za obuku terorista na teritoriji SAD-a.
Prema optužnici, Aswat je pokušao organizirati kamp za obuku terorista u OregonuAP

Britanac Haroon Aswat priznao je da je planirao organizirati kamp za obuku terorista u američkoj saveznoj državi Oregon.

Taj 40-godišnjak koji je rođen u zapadnom Yorkshiru izjasnio se krivim za optužbe za terorizam i zavjeru, za što mu prijeti do 20 godina zatvora.

Tužioci Ministarstva pravde SAD-a navode da je Aswat, u saradnji s imamom Abu Hamzom, planirao osnovati kamp za obuku.

"Ovim priznanjem Haroon Aswat se smatra odgovornim za pružanje materijalne podrške Al-Kaidi i učešće u zavjeri da se uspostavi kamp za obuku terorista na američkom tlu", rekao je pomoćnik državnog tužioca John Carlin.

Abu Hamza je prošle godine također osuđen u SAD-u za 11 otmica i terorizam.

Uhapšen u Zambiji

Prema optužnici, Aswat je pokušao organizirati kamp za obuku terorista u Blyju, u Oregonu, i to između juna 2000. i decembra 2001. godine, za sve koji su željeli ići boriti se u Afganistan.

Aswat je uhapšen 2005. godine u Zambiji, izručen Velikoj Britaniji, gdje je bio u psihijatrijskoj ustanovi Broadmoor prije izručenja SAD-u, 2008. godine.

Američki Federalni istražni biro je došao do njegovog imena u kući Khalida Sheikha Mohammeda u Pakistanu, jednog od organizatora napada na New York 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.