Saradnici: Novičok otkriven na boci vode u hotelskoj sobi Navalnog

Llaboratorijski testovi u tri države utvrdili su da je Navalni otrovan nervnim agensom novičok (EPA)

Nervni otrov kojim je otrovan kritičar Kremlja Aleksej Navalni otkriven je na praznoj boci vode u njegovoj hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsku, što ukazuje na to da je otrovan ondje, a ne na aerodromu, kao što se mislilo, rekao je njegov tim u četvrtak.

Navalnom je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu prošlog mjeseca.

Proveo je neko vrijeme u sibirskoj bolnici, a zatim je na zahtjev porodice prebačen na liječenje u Berlin.

Njemačka kaže da je otrovan nervnim otrovom novičokom te da ima dokaz za to.

Rusija tvrdi da nisu iznijeti dokazi da je otrovan.

Video postavljen na Instagram profilu Navalnog prikazuje njegove saradnike kako pretražuju sobu u hotelu Xander u Tomsku 20. avgusta, sat nakon što su čuli da se razbolio u sumnjivim okolnostima.

“Odlučeno je da se uzme sve što bi hipotetski moglo biti korisno i preda liječnicima u Njemačkoj. Bila je očita činjenica da taj slučaj neće biti istražen u Rusiji”, piše u objavi.

Trovanje potvrdilo više laboratorija

Na snimci se vidi kako članovi njegova tima sa zaštitnim rukavicama na rukama pakiraju nekoliko praznih boca mineralne vode u vreće.

“Dvije sedmice kasnije njemački laboratorij našao je tragove novičoka upravo na boci vode iz hotelske sobe u Tomsku”, stoji u objavi.

“Nakon toga je više laboratorija koji su proveli analizu uzoraka potvrdilo da je Navalni time otrovan. Sada znamo da je to učinjeno prije nego što je izašao iz hotelske sobe i otišao na aerodrom.”

Rusija je provela predistražne provjere, ali je saopštila da treba vidjeti više medicinskih analiza da bi mogla otvoriti službenu istragu tog slučaja.

Britanija je priopćila u srijedu da je gotovo sigurno da su ruske obavještajne službe izvršile napad na Navaljnog, jednog od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina, te da Rusija mora dati odgovore vezano uz taj slučaj jer je korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo.

Navalni je prekjučer objavio sliku sebe iz berlinske bolnice i naveo da sada može samostalno disati.

Moskva odbacuje optužbe kao neosnovane.

Izvor: Agencije