Saradnici Ivice Todorića izašli iz Remetinca

Agrokor, Tužiteljstvo, Ispitivanje
Sudija istrage odbio je zahtjev tužiteljstva da uhapšeni budu zatvoreni zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (Al Jazeera)

Iz pritvora u Remetincu u Zagrebu u srijedu kasno navečer izašlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna (152 milijuna eura).

Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i “nepripadnu imovinsku korist” od dodatnih 320 milijuna kuna (42,6 milijuna eura) pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i ranije pritvoreni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Todorić za četvrtak najavio povratak

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Uhićeni su iz Remetinca pušteni nešto prije ponoći nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odbio zahtjev tužiteljstva da ih se tijekom istrage zatvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nedostupni su Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan.

Kako je jedino za Ivicu Todorića sudac istrage uvažio zahtjev za istražnim zatvorom on će ako se pojavi u Hrvatskoj biti uhićen i zatvoren na 30 dana.

Ukoliko u iduća tri dana ne dođe u Hrvatsku za njim će biti raspisana međunarodna tjeralica.

Hrvatski su mediji u međuvremenu javili da se policiji, navodno, javio Ivica Todorić te potvrdio dolazak u Zagreb već u četvrtak.

Todorić je na svom blogu, nakon što mu je određen istražni zatvor, ocijenio da je pravna država, odbacivši zahtjev da se Agrokorovim menadžerima odredi istražni zatvor, stala na kraj političkoj samovolji, ispričao se bivšim suradnicima što su zbog političkog progona morali proći “sramotnu torturu” te poručio da će se boriti za istinu i razotkrivanje “političke kampanje”.

Žalba na istražni zatvor

Njegovi odvjetnici najavili su žalbu na istražni zatvor i nastavak pravne bitke.

“Nama je drago da su svi pušteni, a mi možemo nastaviti svoj posao”, kratko je prokomentirala Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Njezin suradnik Čedo Prodanović dodao je da će Todorićeva obrana poduzeti sve radnje koje su im na raspolaganju.

Više o nastanku Todorićeva poslovnog carstva pogledajte u filmu Gazda.

Izvor: Al Jazeera i agencije