Saračini: Građanski pritisak za odlazak Gruevskog

Pritisak građana ključan je za odlazak Gruevskog, kaže Saračini (EPA)

Razgovarao: Sefer Tahiri

Građanski aktivista Petrit Saračini govori o političkoj krizi u Makedoniji i novoj kritičkoj javnosti.

  • Već duže vrijeme ste na čelu građanskih protesta na kojima se javno iskazuju negativni stavovi o Vladinim politikama? Da li je u Makedoniji stvorena kritička javnost koja će biti korektiv vlasti?

– Posljednjih nekoliko godina u Makedoniji stvorila se jedna poveća kritična masa za koju lično smatram da će biti nositelj budućih procesa demokratizacije zemlje. Dobro je da je civilni sektor, organizacije civilnog društva, javne ličnosti iz različitih područja, da su svi izašli iz udobnosti svojih prethodnih aktivnosti u nevladinom sektoru – seminara, treninga, debata, pisanja izvještaja.

Oni su sada vrlo aktivni na terenu, te su počeli mobilizirati sve više ljudi za stvari koje su važne za društvo i za njih same. Upravo su ove strukture producirale nekoliko građanskih pokreta koji su protestirali na ulicama, konfrontirali se vlastima, tražili kreativne i neuobičajene načine da artikuliraju svoje stavove i potrebe javnosti i građana. Ja mislim da je tu već rođena ta kritička javnost, koja će biti korektiv makedonskim vlastima u budućnosti.

Svaka vlada u budućnosti moraće se dogovarati  sa građanstvom. Uvijek kad govorim o ovoj temi, citiram Ustav, članak 2, koji kaže da suverenitet potječe i pripada građanima. Suveren, kralj, car u ovoj zemlji smo mi, građani.

Građani koji se okupljaju protestirati, ne samo protiv ove Vlade koja odlazi, sa kojom se devet godina nismo mogli razumjeti ni oko jednog građanskog zahtjeva, već i svakoj budućoj vladi poručujemo da smo budni i da ne spavamo. S građanima se treba dogovarati, a ne da neki budu kraljevi, već da vlada služi narodu, jer je narod pokazao da želi suverenitet u svojim rukama i neće ga više ispustiti.

  • Tražite ostavku premijera Nikole Gruevskog i njegove političke strukture, VMRO-DPMNE, no premijer ne odlazi s funkcije. Da li možemo očekivati brzo rješenje političke krize?

– Rješenje političke krize u Makedoniji u velikoj mjeri ovisi o političkoj volji i odgovornosti koju političke stranke osjećaju prema svojoj zemlji i građanima, ka narodu kojeg su im puna usta u njihovim političkim govorima i na koga se tako često pozivaju.

Nažalost, vidimo da stranke na vlasti do sada pokazuju odsutnost takvog osjećaja odgovornosti. I da se formira tehnička vlada, kriza u Makedoniji će potrajati. Naš pravni sistem i institucije su devastirane, uništene i trebat će vremena da se one vrate natrag na pravi kolosijek.

Mislim da će sadašnja vlast, i ako se dogovori kompromis s opozicijom i ako uđu u taj proces, učiniti sve što je u njihovoj moći da koči taj proces kako bi zaštitila svoje interese i prethodno osvojene pozicije.

Predstoji nam dugo razdoblje oporavka, igra živaca, koja će se morati izdržati.

  • Ako ne urode plodom politički pregovori između najvećih partija, VMRO-DPMNE, SDSM, DPA i DUI-ja, da li se može očekivati radikalizacija protesta?

– Svakako da je to opcija. Pod radikalizacijom podrazumijevam maksimalnu radikalizaciju otpora koristeći sve nenasilne metode koje imamo na raspolaganju. Na primjer, u Makedoniji do sada nismo imali generalni štrajk. Mogu se blokirati institucije, ceste, granični prijelazi, može se objaviti građanska neposlušnost, nesudjelovanje u bilo kojem segmentu života koji organizira i kontrolira Vlada, plaćanje računa, itd…

Postoje mnogi oblici nenasilnog, ali aktivnog i radikalnog otpora koje nismo koristili. Nadam se da neće doći do toga, a da će političari smoći snage kako bi pronašli izlaz iz ćorsokaka u koji su nas sami doveli.

  • Da li ste optimista da će se Gruevski povući na zelenom političkom stolu ili će se njegov kraj kao premijera određivati na ulici?

– Gruevski se neće povući sam. Ali će se povući ukoliko pritisak građana, međunarodne zajednice i ulice postane sila i neizdrživ. Taj čovjek je hazarder, svi njegovi politički potezi su do sada na liniji produbljivanja konflikata i podjela u društvu. Bilo da je to u etničkom, političkom, religijskom smislu. Ipak, njegovo vrijeme je isteklo. Da li će se slijepo držati vlasti i gurnuti nas u konflikt, to zavisi od njega i odgovornost za to bit će isključivo njegova. 

  • Postoje kritike od provladinih medija i VMRO-DPMNE da je građanski sektor pod mentorstvom SDSM-a i međunarodne organizacije Soros. Kako komentirate ove optužbe?

– Evo, na primjer, ja nikada nisam radio za Soros fondaciju, niti sam radio na njihovim projektima, a ipak sam proglašen „Sorosoidom”. I zato ću stajati rame uz rame s aktivistima i organizacijama nad kojima se vrši neviđena medijska hajka, pa čak i fizički napadi.

Ne znam šta je to toliko štetno uradio Soros za Makedoniju? Osim ako nisu štetne desetine miliona dolara koje su investirane u infrastrukturu, obrazovanje, civilno društvo, formiranje prvih pluralističkih medija. Isto tako, niti jednom nisam bio član partije, niti sam ušao u sjedište neke stranke, čak i u vrijeme mog aktivnog rada kao novinar odbijao sam ići na stranačke press-konferencije, ali uprkos svemu proglašen sam za „SDSM-ovca“.

Oni mediji koji su dio orkestrirane prljave kampanje vlasti protiv civilnog društva zaboravljaju da je bilo svijeta i prije Facebooka i Gruevskog. Mnogi koji su sada optuženi da su pod mentorstvom SDSM-a, među kojima sam i ja, žestoko su kritizirali stranku SDSM dok je bila na vlasti do 2006. godine.

Upravo je Gruevski kao opozicionar pohvalio njihov rad i profesionalnost. Sada kada su on i njegova nomenklatura predmet njihove kritike, normalno je da te iste organizacije nisu dobre, oni su “strani plaćenici”, “doušnici”, “špijuni”.

Ovaj način etiketiranja ipak govori više o njemu samom. To je odlika autokrata, diktatora i apsolutista, od Kaligule pa nadalje. Sličnu retoriku koriste i vlasti u susjednim zemljama. Pogledajte stigmu koju na sličan ili isti način koriste vlasti u Srbiji, Mađarskoj, Turskoj. Kada se ne mogu riješiti domaći problemi, moraš izmisliti vanjskog neprijatelja.

Izvor: Al Jazeera