Santos najbolji selektor, a Simeone trener 2016.

Santos je dobio priznanje nakon što je sa Portugalom osvojio titulu prvaka Evrope (AP)

Selektor nogometne reprezentacije Portugala Fernando Santos proglašen je za najboljeg selektora svijeta 2016. godine, dok je Diego Simeone iz madridskog Atletica najbolji trener u izboru Instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS).

Santos je dobio priznanje nakon što je sa nacionalnim timom osvojio titulu prvaka Evrope na prvenstvu u Francuskoj, pobjedom u finalu nad domaćom selekcijom 1:0, poslije produžetaka golom Edera.

Santos je dobio ukupno 199 bodova, 128 više od Larsa Lagerbacka, selektora Islanda i najvećeg iznenađenja na EURO-u.

Poraz u finalu

Treće mjesto zauzeo je Nijemac Joachim Low, četvrti je Chris Coleman iz reprezentacije Velsa, a potom slede Didier Deschamps (Francuska), Antonio Conte (Italija), Ante Ćaćić (Hrvatska)…

Među trenerima, Simeone je za samo pet poena pobijedio Zinedina Zidana, čovjeka od kog je izgubio u ovogodišnjem finalu Lige prvaka poslije penala, prenosi Tanjug.

Treći je Claudio Ranieri nakon senzacionalne titule Premijer lige sa Leicesterom, Pep Guardiola je četvrti poslije vođenja Bayerna i Manchester Cityja, dok su iza Unai Emery (Sevilla/Paris Saint-Germain), Luis Enrique (Barcelona), Jurgen Klopp (Liverpool)…

Izvor: Agencije