Šantić: Velike padavine su iza nas

Poplave su na sjeveru Bosne onemogućile promet, te ugrozile ljude i njihovu imovinu (Srna)

Piše: Mladen Obrenović

Nakon dvotjednih loših vremenskih prilika, koje su u cijeloj regiji donijele obilne padaline i snijeg na planinskim vrhovima, konačno je osvanulo jutro bez kiše i s malo manje oblaka nego prethodnih dana.

Prognostičari najavljuju predah od kišovitog i prohladnog vremena, a već sutra očekuje se proljepšanje i temperature koje će stvarati osjećaj da smo konačno ušli u svibanj, kao jedan od najljepših mjeseci u godini, a ne u studeni.

„Padavine su definitivno stale. Iako malo sporije, razvedravanje je nastupilo i već sutra očekujemo sunčano vrijeme. Budući da je dosta kiše palo u proteklih 15-ak dana, po kotlinama očekujemo maglu, no u nastavku dana biće sunčano. Prolazno naoblačenje očekujemo već u srijedu, ali neće biti kiše, pa će biti i dosta toplo sa temperaturama od 20 do 25 stepeni“, najavljuje Damir Šantić, dežurni meteorolog u Odjelu za vremenske analize i prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu.

Bez prognoze za ljeto

Neugodna iskustva s vremenskim prilikama odmah su donijela i nagađanja kakvo nas ljeto očekuje, no stručnjaci upozoravaju kako ne postoje precizne prognoze za razdoblje dulje od idućih 14 dana.

„Analize se rade na osnovu globalnog numeričkog modela i računa se cijelo vrijeme na cijeloj planeti. Vjerovali ili ne, to se računa samo za 14 dana. Jednostavno ne postoji model koji računa duže, jer se statistički pokazalo da je i nakon sedam dana vjerovatnost za tačnost prognoze niža od 50 posto. Sve do sedam dana još je i precizno, ali nakon sedam dana šansa da će vrijeme biti onakvo kako je prognozirano pada ispod 50 posto“, napominje meteorolog Damir Šantić.

Već u četvrtak ponovno dolazi kiša, ali će ona biti prolazna, pa se do kraja tjedna ne očekuju obilnije padaline. Novi tjedan ponovno će početi kišom.

„Generalno, ovaj mjesec neće proći bez padavina. Biće kiše u drugoj polovini mjeseca, ali to neće biti pretjerano. Ne očekujemo da ćemo imati konstantan period od 15-ak dana kiše kao što smo imali ovih dana“, napominje Šantić.

Snijeg nije neuobičajen

Iako je mnoge iznenadio snijeg početkom svibnja, doduše u višim predjelima, u Federalnom hidrometeorološkom zavodu napominju kako to nije neuobičajeno za ovo doba godine. Podsjećaju kako je prije dvije godine posljednji snijeg zabijelio Sarajevo 14. svibnja.

„Osim mogućeg mraza sutra ujutro, nema nikakvih naznaka da će biti niskih temperatura i hladnih dana, čak ni jutarnjih ‘minusa’. Definitivno nema naznaka za bitnije promjene vremena“, uvjerava meteorolog Šantić.

Obilne kiše pratile su i poplave, uzrokovane izlijevanjem rijeka i nabujalih potoka, a u pojedinim dijelovima sjeverne Bosne dogodili su se i odroni zemlje, te stvaranje velikih kratera u tlu zbog čega građani žive u strahu.

„Sve to zavisi od samog tla i nema veze sa padavinama. Može padati kiše koliko hoćete, ali sastav zemljišta i podzemne vode, uz činjenicu da je kiša padala dvije sedmice, donose probleme“, zaključuje Damir Šantić.

Izvor: Al Jazeera