Oglasi

Šantić 'podijelio' mostarske Srbe

Godinama se, zbog podjela među mostarskim Srbima, organiziraju dvije manifestacije Šantićeve večeri poezije.

Šantićeve večeri poezije obilježene podjelama

U Mostaru u srijedu navečer počinju Šantićeve večeri poezije. Nekad značajna manifestacija u čast Alekse Šantića danas je obilježena podjelama. Godinama se u Mostaru organiziraju dvije pod istim imenom. Iza svega stoji još jedna podjela u tom gradu, u ovom slučaju među mostarskim Srbima.

Šantićeve večeri poezije održavaju se u Vladičanskom dvoru. Nekad se njihovom organizacijom bavio Grad, dok sada drugu manifestaciju, ali istog imena, organiziraju srpska nacionalna društva Prosvjeta i Gusle. Kažu to je pitanje autentičnosti, ali i politike.

"Ne može se govoriti da je to jedini razlog, ali ipak bez političkih nekakvih uticaja ne bi se vjerovatno tako ni dogodilo“, rekao je Ranko Čvoro, potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta.

 

Slični su motivi i zašto od prije nekoliko godina u gradu postoje dva srpska kulturno-umjetnička društva Prosvjeta. Jedno je dio društva iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, a drugo entiteta Republika Srpska.

"Dvije Prosvjete u Mostaru su zaostavština nekih prošlih vremena, podjela na ove ili one. Na one koji su ostali, i one koji su se vratili... Bilo je dosta uticaja politike, ali i ličnih animoziteta“, kazala je Sanja Bjelica Šagovnović.

Nekadašnji mostarski gradonačelnik Radmilo Andrić razočaran je podjelama među mostarskim Srbima. One su se odrazile i na polju kulture.

Dvije Prosvjete podijelile građane

"Mislim da je nesreća u tome sto se upetljala Srpska pravoslavna crkva i što mi sad imamo dvije Prosvjete. Tu jednu, koja je građanska, i ovu drugu, koju ja zovem srpsko-pravoslavna. Nesreća je u tome, a nama ne trebaju te dvije Prosvjete. Jer je to podijelilo i ljude“, kazao je Andrić.

U natjecanju je ipak jedna Prosvjeta, pa i manifestacija iza koje stoji, nadjačala drugu.

"Vrata kuće Svetozara Ćorovića, u kojoj je 1924. godine umro Aleksa Šantić, zaključana su. Upravo u toj kući održavao se dobar dio manifestacije ranijih Šantićevih večeri poezije. Ovaj put ne održava se ništa", javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

 

No, organizatori su odlučni nastaviti i te, za njih tradicionalnije, Šantićeve večeri, čim osiguraju finansije. Elvedin Nezirović, jedan od književnika koji je prije učestvovao u organizaciji, sve smatra poraznim za kulturu.

"Mostar je grad u kojem se sve nekako dijeli na dva ili tri dijela. Izgleda da nismo organizirali nijednu manifestaciju takvog renomea a da se nešto oko nje ne ispolitizira. Da ne dobije paritet na drugoj ili trećoj strani. To je, možda, od svega najtužnije", kazao je Nezirović.

Šantićeva Emina, koju je opjevao, ponosno stoji nedaleko od parka u kojemu je i Šantićev spomenik. Glasoviti pjesnik, pak, dijeli sudbinu grada kojem je jedan od simbola. Nisu ga zaobišle podjele.

Izvor: Al Jazeera