Santamaria: Puigdemont da dadne jasan odgovor do četvrtka

U pismu na četiri stranice katalonski čelnik pozvao je na okončanje 'represije nad katalonskim narodom' (EPA)

Zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria izjavila je da će Španija preuzeti kontrolu i direktno upravljati Katalonijom ako katalonski čelnik Carles Puigdemont ne odbaci ideju o otcjepljenju te regije od Španije do četvrtka u 10 ujutro.

“Gospodin Puigdemont još ima šansu početi rješavati ovu situaciju, on mora odgovoriti s ‘da’ ili ‘ne’ o tome je li proglasio deklaraciju o nezavisnosti”, rekla je ona, prenio je Reuters.

Ona je istakla da Puigdemont nije dao adekvatan odgovor u svom pismu na ono što je od njega tražila Vlada Španije i mora do četvrtka reći da nije proglasio nezavisnost i vratiti se na put poštivanja zakona Španije, prenijele su agencije.

Preuzimanje kontrole nad Katalonijom

Saenz de Santamaria dodala je da će u suprotnom Katalonija biti suočena s aktiviranjem Člana 155 Ustava, koji španskoj vladi omogućuje da preuzme kontorolu nad tom regijom.

Zamjenica španskog premijera također je rekla da odgovor Vlade na situaciju u Kataloniji ima snažnu podršku španskog parlamenta.

Dodala je i da se dijalog mora odvijati u skladu sa zakonom, da poziv Puigdemonta na dijalog nije kredibilan, već da je španski parlament mjesto gdje treba voditi dijalog.

Puigdemont nije dao Madridu jasan odgovor na pitanje je li proglasio nezavisnost Katalonije, izjavio je ranije španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

“Jasno je da g. Puigdemont nije odgovorio, nije jasno odgovorio ono što smo ga pitali”, naveo je Dastis ono što je katalonski čelnik napisao u svom pismu, prenio je AFP.

“Odgovor čelnika Katalonije Puigdemonta na zahtjev Vlade Španije o tome je li proglasio nezavisnost nije validan”, izjavio je ranije danas španski ministar pravosuđa Rafael Catala, javila je španska novinska agencija Efe.

Pismo na četiri stranice

Katalonski predsjednik nije danas dao jasan odgovor o tome je li proglasio nezavinost Katalonije, javio je španski dnevnik El Pais.

U pismu na četiri stranice katalonski čelnik pozvao je na okončanje “represije nad katalonskim narodom” i održavanje sastanka sa španskim premijerom Marianom Rajoyem, na kojem bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

On je u pismu naveo da bi se dijalog između Španije i Katalonije trebao odvijati tokom iduća dva mjeseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

“Naša ponuda za dijalog iskrena je uprkos svemu što se dogodilo”, napisao je on.

S druge strane, kako, piše El Pais, Vlada Španije priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije i finansija.

Katalonskom predsjedniku u ponedjeljak je trebao isteći rok koji mu je dao zvanični Madrid da razjasni je li proglasio nezavisnost tokom dvosmislenog govora koji je održao u katalonskom parlamentu prošle sedmice.

Centralne španske vlasti dale su Puigdemontu rok da precizno navede je li proglasio nezavisnost ili ne i odgovor bi morao biti jasan i jednostavan: “da” ili “ne”.

On je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primjene tog proglašenja na nekoliko sedmica kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje s Vladom Španije.

Junqueras pozvao na jedinstvo

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nacional Catalana pozvala ga je ranije da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da daljnja suspenzija proglašenja “nema smisla”.

Utjecajna organizacija civilnog društva ANC u kratkom saopćenju pozvala je Puigdemonta da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti, koju je uveo prošle sedmice, prenio je AP.

Isti apel uputio mu je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje ljevičarske partije Kandidatura za narodno jedinstvo, koja ga je u pismu pozvala da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP također je navela da bi on trebao ignorisati upozorenje Vlade Španije, “odmrznuti” proces otcjepljenja i definitivno proglasiti nezavisnost.

Jedan od čelnika Katalonije, regionalni potpredsjednik i predsjednik ljevičarske Republikanske partije Oriol Junqueras, pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi sa strategijom o otcjepljenju od Španije prijete da podijele pristalice nezavisnosti.

‘Jednostavno da ili ne’

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria izjavila je ranije da katalonski čelnik Puigdemont mora odgovoriti “da” ili “ne” na zahtjev koji su mu je postavio Madrid – da razjasni je li proglasio nezavisnost Katalonije, i dodala da je na njemu da izbjegne vanredne mjere.

“To je jednostavno da ili ne. U njegovim je rukama da izbjegne vanredne mjere centralne vlade i ispravi društvenu podjelu”, rekla je ona.

Izvor: Agencije