Sankcije smanjile dostupnost kapitala Iranu

Teheranu smanjen pristup globalnim izvorima kapitala, navodi Ministarstvo finansija SAD-a u izvještaju Kongresu.

Sankcije, SAD,Teheran, Kongres, EU, Ali Khamenei, Joe Biden
Strane banke smanjile su kreditnu izloženost Iranu [Reuters arhiva]

Zapadne sankcije nametnute Iranu zbog njegovog nuklearnog programa pridonijele su tome da je Teheranu prošle godine jako smanjen pristup globalnim izvorima kapitala, navodi američko Ministarstvo finansija u izvještaju Kongresu.

Strane banke smanjile su kreditnu izloženost Iranu u ekvivalentu od 9,1 milijardi dolara ili za 53 posto u 2012. godini, navodi se u izvještaju, čiju je kopiju Reuters dobio na uvid u četvrtak.

Odbačena ponuda

Iranska izolacija, što se tiče pristupa stranom kapitalu, "znači da su jako potrebne investicije za podršku njegovom ekonomskom razvoju oskudne".

Šire međunarodne sankcije protiv Irana i druge slabosti u ulagačkoj klimi u Iranu su, također, pridonijele padu, kaže se u izvještaju, u kojem se navode podaci Banke za međunarodna poravnanja.

SAD i EU su nametnuli sankcije Iranu u svrhu obustave finansiranja nuklearnog programa.

Zapad vjeruje da Iran želi razviti nuklearno oružje, dok Teheran odbacuje te optužbe i tvrdi da je program civilni.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei odbacio je u četvrtak ponudu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za otvaranjem bilateralnih razgovora o spornom iranskom nuklearnom programu, zbog čega Teheran trpi ekonomske sankcije, objavljeno je na njegovoj službenoj stranici.

"Vi (Amerikanci) želite pregovarati pod prijetnjom oružja uperenog u Iran. Takvim načinom nećete zastrašiti iranski narod", rekao je Khamenei.

Sjedinjene Države su u srijedu potvrdile aktiviranje novih sankcija protiv Irana, nekoliko dana nakon ponude američkog potpredsjednika Joea Bidena Iranu da počne direktne pregovore sa šest sila: SAD-om, Rusijom, Kinom, Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom.

"Ima ih koji se toj ponudi raduju, ali ti pregovori neće ništa riješiti", rekao je ajatolah Khamenei, čija riječ ima težinu u Iranu, naročito u nuklearnim pitanjima i diplomatiji.

Nakon mjeseci zastoja, Iran i šest sila saglasilo se nastaviti razgovore 26. februara u Kazahstanu.

SAD je, također, uveo sankcije iranskom medijskom regulatoru i teheranskoj policiji za elektronski kriminal zbog navoda o cenzuri, što se smatra kršenjem ljudskih prava.

Nova pravila

Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je da će uvesti restrikcije za zemlje koje namjeravaju kupovati iransku naftu bez kršenja američkih sankcija.

Prema novim pravilima, zemlje koje i dalje kupuju iransku naftu moraju izvršiti isplatu na račune u tim zemljama.

"Osim što, zapravo, 'zaključava' prihod od iranske nafte u inostranstvu, ova odredba ograničava korištenje tih prihoda za bilateralnu trgovinu te ograničava mogućnost Irana da vrši finansijske transakcije u raznim jurisdikcijama", navode američke vlasti.

SAD navodi da se sankcije ne odnose na poljoprivredne proizvode, hranu, lijekove i medicinske naprave.

"Humanitarna trgovina s Iranom nije predmet ovih niti ranijih sankcija Iranu", navodi se u saopćenju američke Vlade.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.