Sankcije oborile vrijednost rublje

Ekonomija Rusije je pod sve većim pritiskom samo nekoliko mjeseci nakon što je Zapad uveo sankcije toj zemlji zbog ukrajinske krize.

Ruska valuta gubi na vrijednosti iz dana u dan. U ponedjeljak je prešla 50 rublji za euro, uprkos intervenciji Ruske centralne banke da zadrži stabilan kurs.

U centru krize su ruske banke. Zbog međunarodnih sankcija, krediti sa Zapada ostali su van dometa i te banke brzo gube novac.

“Kao što je Orwell rekao – sve životinje su jednake, ali su neke ‘jednakije’ od drugih. Drugim riječima, za godinu ili dvije samo će najveće ruske banke opstati zahvaljujući državnom kapitalu. Male banke nestat će sa tržišta”, kaže Sergej Hestanov, profesor ekonomije.

Kako iz Moskve izvještava reporter Al Jazeere Rory Challands, spašavanje najvećih ruskih banaka, poput Sberbanke, vladu će koštati mnogo.

Vanjski dug te banke iznosi 200 milijardi dolara, što je polovina ukupnih rezervi Centralne banke. A spašavanje zaduženih državnih kompanija moglo bi koštati mnogo više.

‘Motivacija kao u radnim logorima’

Na investicijskom forumu u Moskvi prošle sedmice nisu se mogle primijetiti tenzije ili ekonomske poteškoće.

Međutim, iako je već ranije primila državnu pomoć, čelni čovjek Sberbanke optužio je Vladu za neefikasnost i kočenje poslovnog potencijala.

“Niko ne može motivirati ljude onako kako se radilo u Sovjetskom savezu ili u radnim logorima. Ta motivacija je kratkotrajna. Ljudi ne mogu imati kreativne ideje i proizvode u uvjetima u kojima ne razumiju trenutnu ekonomsku politiku i poslovnu klimu”, rekao je German Gref, predsjednik Sberbanke.

Dok je Rusija imala pristup jeftinim stranim kreditima i dok je cijena energetskih resursa bila visoka, strukturalne reforme su mogle biti odgađane do daljnjeg.

Međutim, danas, ukrajinska kriza Rusiju je odstranila sa zapadnih tržišta kapitala, a so na ranu dodatno dosipaju i cijene nafte koje polako padaju.

Izvor: Al Jazeera